MATKAILE PERHOSSA


 

Peuran polku

Suomenselän vedenjakaja-alue tarjoaa luontonsa puolesta hyvät edellytykset erilaisille luontoon liittyville elämyksille ja harrastuksille - kuten retkeily, melonta, suunnistus, hiihtovaellus, luontokuvaus, marjastus, sienestys, kalastus ja metsästys.


Peuran polku on saanut nimensä alueella esiintyvästä metsäpeurasta. Luonto reitin varrella on kaunista ja karua runsaskivisine harjuineen, pienine lampineen ja järvineen sekä suurine aapasoineen.Alueella on runsaasti erilaisia eläimiä susista ja karhuista monipuoliseen linnustoon. Lintujen ja eläinten tarkkailua varten polun varrelle on rakennettu Valvatin lintutorni.


Metsäpeuranmaalla voi tutustua myös Suomenselän kulttuuriperinteeseen, vanhimpana kohteena kivikautinen uhripaikka Vähä-Valvatin Jääskänniemessä. Peuran Polun reitillä ja läheisyydessä on useita suojelualueita: Salamajärven kansallispuisto ja Salamanperän luonnonpuisto ja lukuisia muita erityyppisiä suojelualueita.

  • Penningin melontareitti
  • Perhonjoen melontareitti
  • Salamajärven melontareitti
  • Kauhalammen ja Ruuhilammen urheilukalastuspaikat

 

 

 

Fishing Leader - Sammakkolammen kämppäkartano 

 

Email: info@fishingleader.eu 
Osoite: Perhontie 1411, 43800 KIVIJÄRVI/FINLAND

 

Fishing Leaderin kalastuspalvelut sijoittuvat Salamajärven kansallispuistoon ja Niemenharjun matkailukeskukseen.
Fishing Leader tarjoaa monipuolisia kalastuskohteita kirjolohen kalastukseen Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan alueella. Vuokraamme perinteikästä kämppäkartanoa Salamajärven kansallispuiston kupeessa, jonka yhteydessä sijaitsee kalaisa saalisvarma lohilampi Sammakkolampi. Paikka on otollinen myös kansallispuistossa retkeileville, koska merkatut rengasreitit löytyvät lyhyen automatkan päästä.

Metsähallituksen pienriistan metsästysalueet sijaitsevat aivan kämppäkartanon läheisyydessä. Lupia myy http://www.eraluvat.fi/metsastys/pienriistaluvat/alueet/kivijarvi.html. Tutustu Sammakkolammen kylpyläkartanoon tarkemmin ylhäältä.

Intohimomme kalastukseen uloittuu myös kalastusvälineiden ja kalastusvieheiden maahantuontiin. Vuosien mittaan karttunut kokemus takaa sen, että valikoimastamme löydät juuri sinun vesistöön sopivat ottivieheet. Vuokraamme tarvittaessa kalastusvälineet ja ottivieheet opastuksen kanssa kalastuskohteissamme.

 

Salmelanharju

Perhon Salmelanharju Kivijärventien varrella on soitten ja järvien ympäröimä varsin edustava harjumuodostuma, joka myös on Suomen Akatemian harjututkimuskohde.


Salmelanharju on paikoin yli 30 metriä korkea, terävälakinen ja jyrkkärinteinen selänne, jonka rinteillä on useita törmiä. Alueen metsät ovat vanhoja ja maisemallisesti näyttäviä. Perhon Ulkoilukeskuksesta kulkee ulkoilureitti Salmelanharjulle. Reitillä on merkitystä myös talvella, sillä sitä pitkin kulkee hiihtolatu.

Salamajärven kansallispuisto

Salamajärven kansallispuisto sijaitsee Suomenselän vedenjakaja-alueella. Tänne karuhkoille takamaille on jäänyt eteläisessä Suomessa varsin mittava ja edustava suo- ja metsäerämaa. Salamajärven kansallispuiston tärkeimpänä tehtävänä on suojella alueen erämaista luonnetta soineen, metsineen ja pienvesineen. Erityinen arvo sillä on erämaaeläimistön suojelussa.

Lue lisää

Möttösen vanhatupa

Möttösen Vanhatupa sijaitsee Humalajoella, Luontomatkailukeskus Joutenhovin pihapiirissä. Talo edustaa kaunista Perhonjokilaakson 1700-luvun lopulta peräisin olevaa talotyyppiä ja on aikaisemmin toiminut asuintalona Möttösen kylällä. Rakennuksen jäätyä asumattomaksi sen päätettiin vuonna 1990 entisöidä kotiseutu- ja perinnekäyttöön ja siirtää nykyiselle paikalleen. Talon rakennusajaksi on ilmoitettu 1770-luku, mutta on todennäköistä, että se on vieläkin vanhempi. Perinteisessä Möttösen Vanhassatuvassa voi järjestää erilaisia juhlia ja kokouksia. Lisäksi se palvelee majoitustilana.

Kotiseutumuseo

Perhon kotiseutumuseo sijaitsee aivan kirkon kupeessa entisessä viljamakasiinissa. Esillä on  vanhaa talonpoikaisesineistöä. Museo on avoinna heinäkuussa. 

Perhon kotiseutuyhdistys ry

Perho Suomen sodan taisteluissa

Kokkonevan taistelu käytiin Suomen sodan (1808 – 1809) aikana tällä paikalla 11.7.1808. Vastakkain olivat Ruotsi-Suomen suomalaisjoukot ja venäläiset, jotka pyrkivät pitämään hallussaan valtatie 13:n huoltotienä joukoilleen Kokkolassa. Kesällä 1808 sotajoukkoja kulki alueella edestakaisin. Suomalaisjoukot majuri, myöh. everstiluutnantti, J. L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoistakin tutun Otto von Fieandtin johdolla olivat vallanneet jo kesäkuussa venäläisten muonavaraston Perhon kirkonkylällä. Taisteluja käytiin välillä myös Lintulahdella, mutta suomalaisjoukot vetäytyivät Kokonsaareen Kokkonevan yli kirkolta päin tultaessa. Heinäkuun 9. päivänä venäläisjoukot karkottivat suomalaisten etuvartion Möttösessä. Suomalaisjoukkoja (1100 miestä) vastassa oli kolminkertainen venäläisarmeija, jota johti kenraalimajuri  I. F. Jankovits. Venäläisten asemat olivat peltoaukean kirkonkylän puoleisella Huhtakankaalla ja everstiluutnantti Otto von Fieandt komensi joukkojaan isolta kiveltä peltoaukean ( Kokkonevan) itäiseltä laidalta. Kanuunat jylisivät ja tanner oli ruudinsavun peitossa, mutta vaikeakulkuisessa vetelässä suossa joukkojen oli hankala edetä. Joen puolella taisteluja käytiin jopa pistinetäisyydellä. Vihollinen aikoi saartaa suomalaisjoukot metsien kautta ja lopulta Fieandt havaitsi, ettei pystyisi torjumaan saartoyritystä ampumavarojen puutteen takia. Suomalaisjoukot joutuivat jättämään asemansa ja vetäytymään valtatie 13:a pitkin aina Sillanpäähän ja Tunkkarille asti.

Kokkonevan taistelussa menetettiin toista sataa miestä, mutta venäläisten tappiot olivat kaksi kertaa suuremmat. Tämä on osoitus Fieandtin ja hänen miestensä oivasta taisteluvireestä ja hyvin valituista asemista.  Taistelussa menetti henkensä myös Rautalammin komppanian  luutnantti Bror Schöneman v. 1808. Hän kuoli saatuaan luodin rintaansa tähystäessään vihollista koivuun nojaten. Luutnantti Schöneman (1781 – 1808) haudattiin kaatumispaikalleen.  Schöneman oli viitasaarelaissyntyinen Rautalammin komppanian varusmestari ja urhea soturi, joka oli asemiinsa Lintulahdelta palattuaan ottanut miehineen 13 vankia. Paikka on saanut nimensä "Schönemanin hauta" kaatuneen soturin haudalle pystytetystä puurististä, joka  v. 1881 muutettiin rautaristiksi.

Hauta Perhossa


Hauta Perhossa –muistomerkki juontaa juurensa kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin runoon Haanen veljeksistä. Tarinan todenperäisyyttä ei ole voitu vahvistaa, mutta perholaiset ovat sijoittaneet tarinan tapahtumat muistomerkin lähettyville. Uskomuksen mukaan Haanen veljekset on haudattu Jängänjärven Kalmosaareen. Tältä petäjäiseltä kummulta on löydetty vainajien luita vuonna 1919.  Runeberg kertoo Haanen veljesten lepokummusta seuraavaa:

”Miss´on hauta, kohta vuosisadan
Perhon salomailla sammaltunut
peitoss´unhon, un ho ansiotta?
Miss´on hauta? Suotta kysyt vieras!
Kussa pitkä salolampi kaartuu
kaitaisinnaan mäntynummen notkoon,
siin´on paikka. Päällä taajalatvat
koivut nousevat jo nuokkuellen.
Kunne niiden juurten alle kerran
hauta luotu lie, ei tiedä kukaan.”

Runebergin runoelma Hauta Perhossa  ajoittuu ison- tai pikkuvihan aikaan. Tarinan mukaan vanhalla Haanella oli kuusi poikaa, jotka hän kasvatti ankarasti, velvoittaen heitä työhön ja Herran nuhteeseen. Veljesten koti oli uhattuna ja he taistelivat viimeiseen mieheen tuimassa ja verisessä taistelussa venäläisiä ryöstöretkeläisiä vastaan. Runo on vuodelta 1831.

Muistomerkki sijaitsee Perhosta Kinnulaan johtavan maantien varrella 11 km keskustasta. Opaste Jängän kylältä Penningintielle n. 3,5 km, jonka varrelta lähtee vajaan kilometrin mittainen polku hautapaadelle. Runo on luettavissa muistomerkin luona.

MAJOITU PERHOSSA MUKAVASTI

 

Paussila

040 779 2339/Pirkko

Huoneita 3
Makuuhuoneita 2
Pinta-ala 64m²
Vuodepaikat 6
Rakennettu 1996
Oma järvenranta (Korpijärvi)


 

mokki

Kallio-Lomat

69980 Möttönen
0500 768 068/Seppo

2 kpl pyöröhirsimökkejä, 98m2
2h + tupakeittiö + parvi, 2-kerrosta
6 + 2 vuodetta, täysin varusteltu.
Soutuvene ja ulkogrilli.


Linja-autoliikenne Salminen Ky

Matkapuhelin: 0500 566 669
Fax: 06 8634 133

Linja-autoliikenne, tilausajot 13-58 paikkaisilla autoilla, myös invavarustus. Rekisteröity matkanjärjestäjä, matkatoimisto: valmismatkat koti- ja ulkomaille.

Perhon Kesähotelli

Haanentie 26
69950 Perho

Yhteystiedot ja hinnasto

Kesähotelli (asuntolassa 34 vuodepaikkaa kahden hengen huoneissa), avoinna 1.6.-15.8. Talviaikaan käytössä yksi vierashuone (1-2 hlölle) tarpeen mukaan.


Syrjäjärven Lomamökit

Salmelantie 140
69980 Möttönen
0400 172 709
8633 144

Käytössä on kaksi 45 m2:n pyöröhirsimökkiä sekä rantasaunat. Rannassa on laituri, josta pulahtaa helposti puhtaaseen erämaalampeen. Mökeissä on kaksi erillistä makuuhuonetta (2hlö), makuuparvi, tupakeittiö ja wc + suihku. Mökkeihin tulee sekä kylmä että lämmin vesi. Sähkölämmitys ja varaava vuolukivitakka.


Salmelanharju

Perhon Salmelanharju Kivijärventien varrella on soitten ja järvien ympäröimä varsin edustava harjumuodostuma, joka myös on Suomen Akatemian harjututkimuskohde.


Salmelanharju on paikoin yli 30 metriä korkea, terävälakinen ja jyrkkärinteinen selänne, jonka rinteillä on useita törmiä. Alueen metsät ovat vanhoja ja maisemallisesti näyttäviä. Perhon Ulkoilukeskuksesta kulkee ulkoilureitti Salmelanharjulle. Reitillä on merkitystä myös talvella, sillä sitä pitkin kulkee hiihtolatu.

Villa Perho

Villa Perho on äskettäin täydellisesti remontoitu ulkoporeammetalo. Se on huolella mietitty edustava kokonaisuus lähellä (2,5 km) Perhon keskustan palveluja, mutta silti rauhallisissa maalaismaisemissa kaava-alueen ulkopuolella. Sinulla ja seurueellasi on riittävästi tilaa hengittää ja olla omassa rauhassa. Villassa on majoitustilat, täydellinen keittiövarustus sekä liinavaatteet reilulle 10 henkilölle. Villa on kooltaan noin 160 neliötä ja siinä on tilava olohuone, keittiö, eteinen, 10 hengen sauna, iso kylpyhuone sekä isolla ulkoterassilla ulkoporeamme 6-8 hengelle, 3 erillistä makuuhuonetta sekä yläkerran aula. Lisäksi villassa on moderni keittiö (integroidut kodinkoneet ja kivitasot), vaatteiden kuivauskaappi, kaksi tulisijaa (takka ja kakluuni) sekä 52-tuumainen 3D-tv. Lisäksi pihasta löytyy idyllinen pihasauna.

Lisätietoja: 
https://villaperho.wordpress.com/

.