Elämän puolesta – näyttely

Elämän puolesta värittää Sinisiiven alkusyksyä

Kirjaston Sinisiivessä on avattu Elämän puolesta -niminen näyttely, jossa nostetaan esille niin sadonkorjuu, terveellinen ruoka kuin maatalouden arvostuskin. Näyttely on esillä 28.10. saakka. Sen kohderyhmänä ovat etenkin lapset ja nuoret.

Perhon kirjastoon tuotiin vanhoja valokuvia, joiden pohjalta kulttuurivastaava ja kirjastovirkailija Lahja Varila ideoi uutuusnäyttelyn. Kirjaston saamissa kuvissa esittäytyy Perhon kirkon ympäristö vuonna 1968. Kirkon kattoa pesemässä olleen Seppo Tuomen ikuistamat kuvat kertovat, että kirkon ympärillä avautui keskipohjalainen peltomaisema.

Näyttelyssä on esillä opetustauluja, joista vanhimmat ovat peräisin Vetelin entisestä emäntäkoulusta. Myös vanhan kivikoulun opetustauluja on nostettu esille. Opetustaulut kertovat maataloudesta ja puutarhatuotteista. Lahja Varila kertoo miettineensä sadonkorjuuaikaa ja sitä, mitä esimerkiksi marjoista ja juureksista kannattaa tehdä. Hän kertoo haluavansa nostaa maatalouden arvostusta korkeammalle. Sinisiivessä on esillä kirjoja, joissa kerrotaan sienistä, superviljoista ja villiyrteistä. Esillä on muiden muassa Suomen Maataloustuottajain Keskusliitolta saatuja infokortteja. Elämän puolesta -kokonaisuuteen nivoutuu myös Perhon lähihistoriasta kertova pienimuotoinen valokuvanäyttely, jossa on esillä niin uittoperinnettä, sotien jälkeistä uudisrakentamista kuin urheiluakin. Näyttelyn kohderyhmänä ovat etenkin lapset ja nuoret.

Lahja Varila valottaa Elämän puolesta -nimen liittyvään terveeseen ja puhtaaseen ruokaan.

– Pidettäisiin itsestämme huolta syömällä sitä ruokaa, mitä maa meille tarjoaa.

Näyttelyn tiimoilta Sinisiivessä järjestetään erilaisia tapahtumia. Ruoka- ja ravitsemusasiantuntija Niina Vihelä Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisista pitää keskiviikkona 19.10. kello 18 luennon aiheesta Kekri ja juurevat juhlat. Tapahtumassa vierailee myös kekripukki. Tulossa on myös ruokahävikkiin liittyvä tapahtuma. Lahja Varila vinkkaa yhdistyksille ja järjestöille, että näyttelyn teemaan sopivia, ulkopuolisten tahojen järjestämiä tapahtumia voi pitää Sinisiivessä elokuusta lokakuun loppuun.