Korona-tiedote (päivitetty 3.1.2022)

Perhossa tällä hetkellä olevat koronarajoitukset:

 • Kokoontumisrajoitukset: Yli 20 hengen tilaisuudet on kielletty 31.12.2021 – 30.1.2022 välisenä aikana
 • Liikuntasalit ja kirjaston lukusali on suljettu 16.1.2022 saakka (huom. alle 16- vuotiaiden liikunta- ja harrastusryhmät voivat jatkaa toimintaa, mikäli järjestävä taho vastaa annettujen suositusten noudattamisesta)
 • Perhon kunnantalon henkilöstö tekee työtä mahdollisuuksien mukaan etänä vuorotellen ja porrastaen
 • Soiten alueella on voimassa laaja kasvomaskisuositus. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille, myös rokotuksen saaneille yli 12-vuotiaille

SOITEn reaaliaikaiset tiedotteet (https://korona.soite.fi)

[do_widget id=rss-5]


(Tilanne 3.1.2022)

Soiten koronatilannekuvatiedote 3.1.2022 

Tartuntatilanne

Koronavirustartuntojen määrä jatkuu korkeana Soiten alueella. Viime viikon (vko 52) aikana Soiten alueella todettiin yhteensä 190 uutta koronavirustartuntaa. Koronavirusnäytteitä otettiin viime viikolla noin 1 800 kappaletta. Otetuista testeistä positiivisten näytteiden osuus oli 11,4 %. Tartunnoista pystyttiin jäljittämään 82 %.

Tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa 3 koronaviruspotilasta, joista 1 teho-osastolla.

Koronatestejä on tehty normaaliin tahtiin joulusta ja uudesta vuodesta huolimatta. Yhä useampi otettu näyte on positiivinen. Koronaviruksen omikronmuunnos näkyy koronatilastoissa siten, että valtaosa tartunnoista on todettu rokotetuilla. Vaikka tartuntojen määrä on lisääntynyt, ei sairaalahoidon tarpeen määrä ole kuitenkaan kasvanut alueella.

Muistutammekin, että koronarokotusten ottaminen on erityisen tärkeää nyt, kun tehokkaasti leviävää omikronia esiintyy alueella, sillä rokote suojaa etenkin koronaviruksen vakavalta tautimuodolta. Käythän pikimmiten koronarokotuksessa, mikäli rokote on vielä kokonaan saamatta tai tehosterokoteannokset puuttuvat.

Koronataudin riski alueella on suuri ja virusta on laajasti liikkeellä ja tämän vuoksi Soiten koronasivustolla ei jatkossa päivitetä mahdollisten altistuspaikkojen listausta. Tartunnanjäljityksen painopiste kohdennetaan lähikontakteihin, joissa tartuntariski on suuri. Tartuntariskin minimoimiseksi tärkeintä on noudattaa koronaviruksen hygieniasuosituksia eli pestä kädet, käyttää kasvomaskia ja pitää turvaväliä. Alueelliset koronasuositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Lisäksi etenkin rokottamattomien tulisi hakeutua koronatestaukseen viipymättä hyvin lievissäkin koronavirukseen viittaavissa oireissa. Koronatestitulosta tulisi jäädä odottamaan kotikaranteeniin, jotta ei mahdollisesti altista muita koronavirukselle esimerkiksi työpaikalla.

Koronaviruksen tilannekuvan tunnusluvut on päivitetty:

 • Tartuntoja viime viikolla: 190 (viikko sitten 104)
 • Sairaalahoidossa: 3 koronaviruspotilasta
 • Tartuntojen lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana: 294 (viikko sitten 207)
 • Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana / 100 000 asukasta: 380 (viikko sitten 267)
 • Koronavirustesteistä 11,4 % on positiivisia tuloksia (viikko sitten 7,4 %)
 • Pandemian alusta lähtien koronavirustautiin liittyviä kuolemia yhteensä 7 K-PSHP:n alueella
 • Koronaviruksen epidemiastatus Keski-Pohjanmaalla: leviämisalue

Toiminnanmuutokset

Synnytysosastolla ja äitiyspoliklinikalla vastasyntyneen sisarusten vierailut kielletään toistaiseksi.

Rokotukset

Koronarokotukset etenevät Soiten alueella. Koronarokotuksia annetaan seuraavasti:

 • Koronarokotukset ovat käynnissä kaikille yli 12-vuotiaille Soiten alueen asukkaille. Toisen rokoteannoksen voi ottaa, mikäli ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään 6 viikkoa.
 • 3. rokotusannoksia annetaan kaikille yli 60-vuotialle ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille, mikäli toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3 kk.
 • 3. rokotusannoksia annetaan kaikille alle 60-vuotiaille (18–59-vuotiaille), mikäli toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 4 kk.
 • 3. rokotusannoksia annetaan myös voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, mikäli toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kk.
 • 4. rokotusannoksia annetaan voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, mikäli kolmannesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3 kk.
 • Lisäksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille järjestetään koronarokotuksia ajanvarauksella Soiten Kokkolan ja Kannuksen rokotuskeskuksissa tammikuussa 2022. Aika varataan Soiten Omahoito-palvelusta netin kautta: https://soite.terveytesi.fi.

Tällä hetkellä kolmanteen rokotukseen oikeutettuja henkilöitä on paljon, mikä saattaa ruuhkaa rokotuspisteillä, erityisesti aamupäivisin. Suosittelemmekin hyödyntämään koko rokotuspäivän pituuden ruuhkan välttämiseksi.

Ensimmäisiä rokoteannoksia jaetaan luonnollisesti edelleen myös ja kehotamme hakeutumaan koronarokotukseen, mikäli rokotesuoja puuttuu kokonaan. Koronavirus ei ole häviämässä ja jatkossa taudilta on hyvin vaikea välttyä. Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna.

Soiten koronarokotusmittari on nyt päivitetty! Yhteensä Soiten alueen yli 12-vuotiaasta väestöstä on rokotettu nyt 1. annoksella 89,3 %. Toisen rokotusannoksen on saanut 85,3 % alueen yli 12-vuotiaista. Kolmansien annosten koronarokotukset ovat lähteneet aktiivisesti käyntiin ja alueen yli 12-vuotiaista kolmannen rokotteen on saanut 33,8 %. Viime viikolla (vko 52) annetuista koronarokotteista 90 % oli kolmosannoksia.

Rokotusten painopiste on ajanvarauksettomissa walk-in-rokotuspäivissä, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Walk-in-päivissä annetaan ensimmäisiä, toisia, kolmansia ja neljänsiä rokotusannoksia.

Ajanvarauksettomia rokotuspäiviä järjestetään tällä viikolla: 

 • 3.-5.1. klo 9–19.30 Kokkolan Rokotuskeskus (Kaarlelankatu 7). Rokotteet: Moderna ja Pfizer
 • 4.1. klo 9-16 Teerijärven terveysasema (Hörbyntie 8). Rokotteet: Moderna ja Pfizer
 • 4.1. klo 9-15.30 Perhonjokilaakson rokotuskeskus, Passeli (Kirkkotanhua 1, Veteli). Rokote: Pfizer
 • 5.1. klo 8.30-15.30 Kannuksen seurakuntakeskus (Valtakatu 20). Rokote: Pfizer
 • 5.1. klo 9-15.30 Perhonjokilaakson rokotuskeskus, Passeli (Kirkkotanhua 1, Veteli). Rokote: Pfizer
 • 7.1. klo 8.30-15 Toholammin seurakuntakoti (Lampintie 7). Rokote: Pfizer
 • 7.1. klo 9-19.30 Kokkolan Rokotuskeskus (Kaarlelankatu 7). Rokotteet: Moderna ja Pfizer
 • 8.1. klo 9-15.30 Kokkolan Rokotuskeskus (Kaarlelankatu 7). Rokotteet: Moderna ja Pfizer

Lisätietoa ja walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/ 

Ajan koronarokotukseen voi edelleen varata netissä https://soite.terveytesi.fi tai puhelimitse numerosta 06 828 7488. Puhelinaika ma-to klo 9–15 ja pe klo 9–14. Ajan rokotukseen voi varata myös omasta terveyskeskuksesta.


(Tilanne 22.12.2021)

Koronatilanteesta johtuen Perhon kunnan palvelujen ja vapaa-ajan tilojen käytössä on muutoksia.

 

Kirjasto

Kirjasto pidetään auki lainaustoiminnalle aukioloaikojen mukaan.

Lukusali on poissa käytöstä koronatilanteen vuoksi 16.1.2022 saakka.

 

Kuntosali

Kuntosali on käytössä normaalisti.

Huomioidaan huolellisesti koronan turvallisuusohjeet kuntosalilla käyntien yhteydessä.

 

Liikuntasalit

(Möttösen koulu, Kirkonkylän koulu, Oksakoski)

Liikuntatilat on suljettu 16.1.2022 saakka.

 

Nuorisotilat

Nuorisotilat ovat suljettu 9.1.2022 saakka.

Koulujen tilat ovat suljettu 6.1.2022 saakka. Perusopetuksen ja toisen asteen terveysturvallisuustoimista tiedotetaan viikolla 1.

 

Rauhallista joulua!
Kunnan johtoryhmä


Perhossa koulukyydityksessä mahdollinen altistus!

Lue lisää… 

Pyydämme mahdollisissa altistumispaikoissa vierailleita seuraamaan oireita ja hakeutumaan herkästi koronavirustestiin.

Huomioithan, että vaikka olet ollut mahdollisessa altistumispaikassa, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä Soiteen puhelimitse, mikäli sinulla ei ole oireita. Riittää, että noudatat koronasuosituksia eli vähennät lähikontaktien määrän minimiin ja vältät tarpeettomia kokoontumisia, huolehdit huolellisesta kasvomaskin käytöstä, 2 metrin turvaväleistä sekä käsihygieniasta. Mikäli lieviäkään oireita ilmenee, tulee varata aika koronatestiin.

Jos olet ollut tekemisessä koronalle altistuneen kanssa, mutta et koronaan sairastuneen kanssa, voit seurata vointiasi kotona ja noudattaa koronasuosituksia. Mikäli olet altistunut koronavirukselle, sinulle soitetaan Soitelta.

 

Alueellisen COVID-19 viranomaisryhmän suositukset:

 • Alueellinen COVID-19 viranomaisryhmä korostaa painokkaasti turvavälien ja hygieniaohjeistuksen noudattamisen tärkeyttä kaikissa kokoontumisissa sekä harrastustoiminnassa.
 • Soiten alueella on voimassa etätyösuositus 31.12.2021 saakka. Työnantajia suositellaan hyödyntämään työpaikoilla ns. hybridimallia, eli sitä että osa työstä tehtäisiin mahdollisuuksien mukaan etänä vuorotellen ja porrastaen. Suositellaan myös, että kokoukset pidettäisiin ensi sijassa etänä. Työnantaja vastaa työpaikalla koronaturvallisuuden toteutumisesta ja työpaikoille suositellaan taukojen porrastusta ja suojaetäisyyksien pitämistä.
 • Tilaisuudet on syytä pitää mahdollisimman pienimuotoisina ja mikäli mahdollista porrastaa osallistujien osallistumista. Vieraiden saapumis- ja lähtöajoista voi pitää esimerkiksi vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään.
 • Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota yleisiin koronaohjeistuksiin ja hygieniaohjeisiin. Edelleen on suositeltavaa noudattaa riittäviä turvavälejä. Tilaisuudet on järjestettävä turvaohjeita noudattaen. Linkki: Ohjeet tapahtumajärjestäjille Soiten alueella
 • Tilaisuuksiin ja harrastustoimintaan osallistutaan vain ehdottomasti terveinä.

(Tilanne 13.10.2021)

Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa – etätyö- ja laaja kasvomaskisuositus voimassa

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 13.10.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Koronavirustilanne on edelleen vakava Soiten alueella. Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueella suositellaan etätyön hyödyntämistä ja laaja kasvomaskisuositus on voimassa toistaiseksi.

Epidemiatilanne alueella on edelleen vakava. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 123 / 100 000. Tämän viikon aikana on tähän mennessä todettu 26 uutta koronavirustartuntaa. Näytteenotossa koronavirustestien määrä on noussut ja viime viikolla otettiin yhteensä 1389 näytettä, joista 4,1 % oli positiivisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa viisi koronaviruspotilasta.

Koronavirustartuntoja esiintyy pääasiassa rokottamattomien tai vasta hiljattain rokotuksen saaneiden keskuudessa. Tartuntoja esiintyy eniten 10-19-vuotiailla ja toiseksi eniten alle 10-vuotiaiden sekä 30-39-vuotiaiden ikäryhmissä. Tartunnan saaneiden keski-ikä on tällä hetkellä 33 vuotta. Tartunnoista suurin osa on perhepiirissä tapahtuneita tartuntoja.

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueelliset suositukset säilyvät pääosin ennallaan. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Viranomaisryhmä tarkasteli etätyösuositusta sekä alueellista laajaa kasvomaskisuositusta. Etätyön osalta työnantajia suositellaan hyödyntämään työpaikoilla ns. hybridimallia, eli sitä että osa työstä tehtäisiin mahdollisuuksien mukaan etänä vuorotellen ja porrastaen. Etätyösuositus on voimassa Soiten alueella 31.10.2021 saakka. Työpaikoille suositellaan edelleen myös taukojen porrastusta ja turvavälien pitämistä sekä koronaturvallisia kokouskäytäntöjä.

Laaja kasvomaskisuositus säilyy ennallaan Soiten alueella ja on voimassa toistaiseksi. Kasvomaskisuositus on voimassa alueella edelleen siis myös kouluissa ja oppilaitoksissa. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille, myös rokotuksen saaneille, yli 12-vuotiaille:

 • julkisilla paikoilla/tiloissa, kuten kaupoissa ja muissa kodin ulkopuolisissa paikoissa
 • alueen yläkouluissa (7-9. luokkalaiset)
 • alueen toisen asteen oppilaitoksissa (ammattikoulut ja lukiot) sekä korkeakouluissa ja yliopistoissa
 • julkisessa liikenteessä, koulukuljetuksissa sekä riskiryhmäläisten kyydityksissä
 • asioitaessa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä
 • koronatestiin hakeutuessa
 • riskimaasta Suomeen palattaessa
 • Kasvomaskia suositellaan käytettävän myös muissa tilanteissa niin sisä- kuin ulkotiloissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Viranomaisryhmä muistuttaa, että lievissäkään hengitystieinfektion oireissa ei tulisi liikkua kodin ulkopuolella. Suositus on, että rokottamattomat tai vasta yhden rokotusannoksen saaneet hakeutuisivat viipymättä ja hyvin lievissäkin hengitystieinfektion oireissa koronatestiin.

Edelleen suosittelemme välttämään kokoontumisia, noudattamaan tartuntaa ehkäiseviä hygieniaohjeita ja käyttämään kasvomaskia alueellisten suositusten mukaisesti.

Suosittelemme vahvasti hankkimaan täyden koronavirusrokotussarjan, sillä jatkossa taudilta on vaikeaa välttyä. Yhteiskunta on avautumassa ja koronavirusepidemiaan liittyvät rajoitukset ovat poistumassa valtakunnallisesti, mutta koronavirus ei ole häviämässä. Rokotusten teho käy selkeästi ilmi nykyisestä epidemiatilanteesta, sillä tartunnat keskittyvät rokottamattomiin tai vasta hiljattain rokotuksen saaneisiin.  Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna. Itse rokotteeseen liittyy huomattavasti pienemmät riskit kuin koronavirustartuntaan. Linkki: Tietoa koronavirusrokotteesta

Soiten alueella rokotusten painopiste on siirretty ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/


(Tilanne 23.8.2021)

Uudet kokoontumisrajoitukset Soiten alueelle

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Soiten alueelle kokoontumisrajoitukset, joiden mukaan osallistujamäärä sisätiloissa voi olla enintään 10 henkilöä ja rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 henkilöä. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut ohjauskirjeen yleisötilaisuuksien rajoitussuosituksista. Tapahtumien järjestämisessä tulee huomioida AVI:n 23.8.2021 antama kokoontumisrajoitus sekä STM:n ohjauskirjeessä todetut seikat.

Altistumisten ja koronatartuntojen leviämisen riski on erityisen suuri kaikissa tilanteissa, joissa suuri joukko ihmisiä kokoontuu ja voi päätyä lähikontakteihin keskenään. Siten tartunnan torjuntatoimista huolehtiminen yleisötilaisuuksissa ja julkisissa kokouksissa on välttämätöntä. Terveydenhuollon kantokyvyn lisäksi rajoituksilla halutaan turvata myös alkanut koulunkäynti ja erityisesti perusopetuksen toteutuminen lähiopetuksena.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi maanantaina 23.8.2021 tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien (pl. Reisjärvi) alueelle. AVIn antama kokoontumisrajoitus pohjautuu Soiten ja alueellisen covid 19-viranomaisryhmän yhteiseen näkemykseen. Päätöksen mukaan kokoontumisrajoitukset yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa ovat:

 • osallistujamäärä sisätiloissa enintään 10 henkilöä sisätiloissa
 • osallistujamäärä enintään 50 henkilöä rajatuissa ulkotiloissa

Määräys on voimassa 25.8.–14.9.2021.

Suurempiakin tilaisuuksia voi kuitenkin järjestää ilman henkilömäärärajoitusta, jos turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattamalla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta. Ohje täydentää suoraan tartuntatautilain pykälän 58 c velvoitteita. Lue tarkemmin AVI:n tiedotteesta.

THL/OKM:n ohjeen noudattaminen tarkoittaa käytännössä:

 • Tapahtuman/tilaisuuden järjestäjän pitää järjestää asiakkaiden ja osallistujien oleskelu sillä tavoin väljästi kuin se toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista. Tämä ei edellytä tietyn metrimääräisen turvavälin jatkuvaa ylläpitoa vaan järjestelyitä, joissa esim.
  • 1) osallistujilla on omat paikat
  • 2) pitkien jonojen syntyä ehkäistään osallistujien saapumis- ja jakautumisjärjestelyin
  • 3) ruuhkaa vältetään teippausten, köysitysten ja järjestyksenvalvojien avulla ja/tai aukioloa tai toiminnan rytmitystä säätelemällä.
 • Tapahtuman/tilaisuuden järjestäjä voi suositella tai edellyttää kaikille maskin käyttöä kuitenkin huomioiden sen, että terveyteen liittyvät syyt voivat joillakin henkilöillä estää maskin käytön. Kasvomaskisuosituksen tulisi koskea ensi sijassa 12-vuotiaille täyttäneitä.
 • Tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään

Tämän hetkinen AVI:n määräys ei estä harrastustoiminnan ja joukkueurheilutoiminnan jatkamista, mikäli toiminnassa noudatetaan THL:n ohjeistuksia: Koronariskin vähentäminen vapaa-ajan liikunnassa ja muussa harrastustoiminnassa (THL).

Myös sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa tapahtumien järjestämistä

Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on 19.8.2021 antanut ohjauskirjeen yleisötilaisuuksien rajoitussuosituksista. STM:n ohjeen mukaan pienriskisiä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voidaan järjestää huomioiden seuraavat seikat:

 • Yleisiä hygieniaohjeita noudatetaan
 • Asiakkaille on osoitettu ennalta määrätyt henkilökohtaiset istuma- tai seisomapaikat
 • Käytössä on enintään 75 % muun lainsäädännön nojalla tilaan hyväksyttävästä enimmäismäärästä tai käytettävissä olevien istuma- tai seisomapaikkojen määrästä.
 • Tapahtuman aikana pääsääntöisesti istutaan tai seisotaan paikallaan ja osallistujat ohjeistetaan välttämään voimakasta äänenkäyttöä. Tapahtumassa vältetään ruuhkatilanteiden syntyminen.
 • Järjestäjä huolehtii antamiensa ohjeiden noudattamisesta.

Alueelliset ohjeet tapahtumien järjestäjille

Soite on laatinut paikallisille tapahtumajärjestäjille ohjeet terveysturvallisten tilaisuuksien järjestämisessä. Tapahtumien järjestämisessä tulee huomioida AVI:n 23.8.2021 antama kokoontumisrajoitus sekä STM:n ohjauskirjeessä todetut seikat. Yli 50 hengen tapahtumissa järjestäjän tulee laatia kirjallinen suunnitelma koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Suunnitelma toimitetaan Soiten tartuntatautitiimille sähköpostilla: infektioidentorjunta@soite.fi  Soiten infektiontorjuntayksikkö arvioi tarvittaessa osaltaan suunnitelmissa esitettyjen toimenpiteiden riittävyyttä.

Soite päivittää nykyisen alueellisen tapahtumajärjestäjien ohjeen tarkemmin 25.8.2021 alueellisen COVID-19 viranomaistyöryhmän kokouksen jälkeen.


(Tilanne 5.8.2021)

Ajanvaraus koronarokotuksiin laajenee kaikkiin 12-15-vuotiaisiin Soiten alueella

Soite laajentaa koronarokotukset kaikille alueen 12-15-vuotiaille nuorille valtakunnallisen asetuksen mukaisesti. Koronarokotuksen voivat nyt saada siis kaikki alueen 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat.

Soiten alueella nuoret rokotetaan seuraavissa pisteissä:

 • Kokkolan rokotuskeskus (paikka: vanha Halpa-Hallin rakennus, Kaarlelankatu 7)
 • Perhonjokilaakson rokotuskeskus (paikka: vanha Passelin kiinteistö, Kirkkotanhua 1, 69700 Veteli)
 • Kannus (paikka: Seurakuntatalo, Valtakatu 20)
 • Kruunupyy (paikka: Teerijärven terveysasema, Hörbyntie 8, 68700 Teerijärvi)

Rokotusajan voi varata haluamaansa koronarokotuspisteeseen. Tarkempi aika annetaan ajanvarauksen yhteydessä. Nuoria rokotetaan rokotuspisteissä keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin iltapäivällä ja iltaisin sekä lauantaisin aamusta iltaan. Tarkoitus on rokottaa kaikki halukkaat 12-15-vuotiaat seuraavan parin viikon aikana.

12-15-vuotiaat voivat käydä rokotuksessa myös vanhemmalle kohderyhmälle suunnatuissa ajanvarauksettomissa rokotuspäivissä. Lisätietoa Soiten koronavirussivustolla

Rokotuksen voi saada vähintään 12-vuotta täyttänyt nuori. Mikäli syntymäpäivä osuu loppuvuoteen, voi rokotusajan varata aiemmin mutta rokotus annetaan, kun nuori on täyttänyt 12 vuotta.

Koronavirusrokote antaa tehokkaan suojan koronavirustaudin vakavia muotoja vastaan. Rokote suojaa myös COVID-19-taudin pitkäaikaisseurauksilta, nk. long covidilta, johon liittyy pitkiä aikoja kestävää väsymystä, hengenahdistusta, yskää sekä nivel- ja rintakipuja. Koronarokotus pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä ihmisestä toiseen – rokotus suojaa sinua sekä läheisiäsi. Nykytiedon valossa koronarokotteet tehoavat myös koronaviruksen muunnoksiin (lähde: THL).

 

Nuorille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Se on tällä hetkellä ainoa Suomessa käytössä oleva koronarokote, jolla on myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin. Comirnaty on mRNA-rokote.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Ajanvaraus 12-15-vuotiaiden koronarokotuksiin

Ajan koronarokotukseen voi varata puhelimitse tai sähköisesti. Sähköinen ajanvaraus onnistuu, mikäli nuorella on pankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai mikäli nuori on antanut suostumuksen sähköiseen asiointiin Soitessa.

 • Puhelinajanvaraus numerossa 06 828 7488 on avoinna ma 9.8. ja 16.8. klo 15-20.
 • Ajan voi varata puhelimitse myös tiistaisin klo 12-15, kun puhelinajanvaraus on avoinna kaikille rokotuksiin oikeutetuille ikäryhmille numerossa 06 828 7488.
 • Muina aikoina puhelimessa kuuluu tiedote. Puhelimitse ajan voi varata nuoren puolesta.

 

  • Päivät, jolloin on vapaita aikoja tarjolla näkyvät nettikalenterissa vihreällä.
  • Mikäli sähköinen tunnistautuminen ei ole mahdollista, tulee aika varata puhelimitse.

Huomioitavaa:

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja sinulle varatulle ajalle.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Kuten muidenkin rokotteiden kohdalla, alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos nuori ei ole kykenevä esim. sairauden takia päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan huoltajien suostumus. Tällaisessa tapauksessa vanhemman tulee ottaa yhteyttä Soiten lastenpäivystykseen.

Lisätietoa koronarokotteen toiminnasta tiivistetysti:

Koronarokotteen toiminta: selkoversio – Avointen oppimateriaalien kirjasto (aoe.fi)

Lisätietoja antaa:

ylilääkäri Andreas Blanco Sequeiros
puh. 040 653 4002, abs@soite.fi


Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian perustasolla – alueelliset kokoontumisrajoitukset poistuvat

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 23.6.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Viranomaisryhmä linjasi, että Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian perustasolla. Alueellisia suosituksia kevennettiin monilta osin, mm. kokoontumissuositusten ja kasvomaskin käytön osalta. Edelleen on tärkeää muistaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja hakeutua herkästi koronavirustestiin, mikäli oireita ilmenee. Myöskään kasvomaskin käytöstä ei ole syytä kokonaan luopua. Uudet alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Soiten alueen koronavirustilanne on rauhallinen. 14 vuorokauden alueellinen ilmaantuvuusluku on 1,3 / 100 000 asukasta ja koronavirustesteistä 0,1 % on positiivisia. Viimeisin positiivinen koronavirustartunta todettiin tiistaina 8.6.2021. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yksi koronaviruspotilas.

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian perustasolla. Alueellisia suosituksia kevennetään mm. seuraavasti:

 • Alueella ei ole voimassa AVI:n määräämiä kokoontumisrajoituksia tai alueellisia kokoontumissuosituksia
 • Laajaa kasvomaskisuositusta ei enää ole julkisissa tiloissa, mutta maskia on suositeltavaa käyttää edelleen tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. Kasvomaskia suositellaan käytettävän:
  • julkisessa liikenteessä sekä riskiryhmäläisten kyydityksissä
  • asioitaessa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä
  • koronatestiin hakeutuessa
  • riskimaasta Suomeen palattaessa
  • Kasvomaskia on suositeltavaa käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien (2 m) pitäminen on mahdotonta.
 • Etätyösuositus poistuu, mutta työnantaja vastaa työpaikalla koronaturvallisuuden toteutumisesta ja työpaikoille suositellaan taukojen porrastusta ja suojaetäisyyksien pitämistä. Sosiaali- ja terveydenhuollon työtehtävissä edellytetään maskin käyttöä.
 • EU- ja Schengen-alueille matkustettaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ja välttää matkustamista näiden alueiden ulkopuolelle. Seuraa ulkoministeriön ja THL:n ohjeistusta.

Alueelliset suositukset ovat voimassa 23.6.2021 alkaen toistaiseksi. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla. Sivustolta löytyy myös ohje tapahtumajärjestäjille.

Viranomaisryhmä kiittää lämpimästi Soiten alueen asukkaita suositusten noudattamisesta! Koronaturvallisesti toimiminen edesauttoi nopeaa palautumista vakavasta epidemiatilanteesta takaisin perustasolle. Toivottavasti saamme viettää kesän rauhallisessa koronavirustilanteessa. Edelleen on hyvä noudattaa koronaviruksen ehkäisyyn liittyviä hygieniaohjeistuksia, hakeutua lievissäkin oireissa koronavirustestaukseen ja käyttää maskia silloin, kun turvavälien pitäminen on mahdotonta. Maailmanlaajuisesti koronavirusepidemia ei ole ohi ja tartunnat ovat edelleen mahdollisia, joten koronaturvallisuus kannattaa huomioida.

Koronarokotukset hillitsevät epidemian leviämistä ja rokotukset ovat edenneet erittäin hyvin Soiten alueella. Koronarokotukset ovat käynnissä Soiten alueella kaikille yli 16-vuotiaille sekä 12–15-vuotiaille riskiryhmään 1 ja 2 kuuluville nuorille Soiten alueella. Rokotuskattavuus nousee myös nuoremmissa ikäryhmissä hienosti – kiitos myös siitä! Yhteensä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yli 16-vuotiaasta väestöstä on rokotettu nyt ensimmäisellä annoksella 76 %. Toisen rokotusannoksen on saanut 24 % alueen yli 16-vuotiaista. Koko väestön osalta on alueelta rokotettu ensimmäisellä annoksella 59% väestöstä, mikä on valtakunnallista keskiarvoa jonkin verran korkeampi kattavuus.

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 4.8.2021 arvioimaan alueellista koronavirustilannetta ja suosituksia. Mikäli alueelliseen koronavirustilanteeseen tulee muutoksia, kootaan viranomaisryhmä koolle tarvittaessa.

Lisätietoja antaa:

toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi
puh. 044 723 2330
minna.korkiakoski-vasti@soite.fi

johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell
puh. 040 653 4005
pirjo.dabnell@soite.fi


(16.6.2021)

Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian perustasolle

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 16.6.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Viranomaisryhmä linjasi, että Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian perustasolle. Alueella on edelleen voimassa kokoontumissuositukset varotoimena 23.6.2021 saakka, jolloin tilannetta arvioidaan uudestaan.

Soiten alueen koronavirustilanne on rauhallinen. 14 vuorokauden aikana alueella on todettu yhteensä 6 koronavirustartuntaa ja alueellinen ilmaantuvuusluku on 7,7 / 100 000 asukasta. Koronavirustesteistä 0,1 % on positiivisia. Viimeisin positiivinen koronavirustartunta todettiin tiistaina 8.6.2021. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yksi koronaviruspotilas.

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian perustasolle. Varotoimena alueella on edelleen voimassa suosituksia koronavirusepidemian varalta. Keskeisiä suosituksia ovat mm. seuraavat:

 • Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi sisätiloissa (suositus ennallaan)
 • Ulkona yksityistilaisuuksien kokoontumissuositus max. 50 henkilöä (aiempi suositus oli 20 hlöä)
 • Aikuisten harrastustoiminta sisätiloissa sallitaan max. 10 henkilön ryhmissä ja ulkotiloissa max. 50 henkilön ryhmissä (muutos ulkotilojen ryhmäkokoon, joka oli aiemmin 20 hlöä)
 • Lasten ja nuorten ryhmätoiminta sisätiloissa sallitaan max. 20 henkilön ryhmissä ja ulkotiloissa max. 50 henkilön ryhmissä (suositus ennallaan)
 • Suositus kontaktilajien harjoittelutauosta purettiin.
 • Alueen kasvomaskisuositus säilyy ennallaan.
 • Tarpeetonta matkustamista ulkomaille suositellaan edelleen välttämään.

Alueelliset suositukset ovat voimassa 23.6.2021 saakka. Aluehallintoviraston päätös alueen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kokoontumisrajoituksista on voimassa 22.6.2021 saakka. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla. Sivustolta löytyy myös ohje tapahtumajärjestäjille.

Edelleen on tärkeää noudattaa koronaviruksen torjuntaan liittyviä hygieniaohjeistuksia sekä alueellisia suosituksia. Koronarokotusten edistyminen auttaa hillitsemään koronavirustartuntojen leviämistä ja mahdollistaa siirtymisen kohti normaalimpaa elämää. Soiten alueella kaikki yli 16-vuotiaat voivat saada koronavirusrokotteen.

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 23.6.2021 arvioimaan alueellista koronavirustilannetta ja suosituksia. Mikäli alueellinen koronatilanne säilyy rauhallisena, voidaan ennen juhannusta mahdollisesti keventää alueellisia suosituksia.

Lisätietoja antaa:

toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi
puh. 044 723 2330
minna.korkiakoski-vasti@soite.fi

johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell
puh. 040 653 4005
pirjo.dabnell@soite.fi


(Tilanne 7.6.2021)

Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui maanantaina 7.6.2021 ylimääräiseen kokoukseen arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Viranomaisryhmä linjasi, että Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen, mikä tuo joitakin muutoksia myös alueellisiin suosituksiin.

Koronavirustartunnat ovat kääntyneet nopeasti laskuun Soiten alueella. 14 vuorokauden aikana Soiten alueella on todettu 29 koronavirustartuntaa ja alueen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 37,7 / 100 000 asukasta. Valtaosa uusista tartunnoista todetaan jo valmiiksi karanteenissa olevilta. Viime viikolla (vko 22) koronavirusnäytteitä otettiin n. 1350 kappaletta ja niistä positiivisia oli 0,4%. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yksi koronavirustartunnan saanut potilas.

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian alemmalle kiihtymisvaiheen tasolle. Alueelliset suositukset säilyvät pääosin ennallaan, mutta kevenevät harrastustoiminnan ja kuntien ylläpitämien tilojen osalta. Kokoontumissuositukset ja muutokset koronasuosituksiin ovat seuraavat:

 • Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi sisätiloissa. Ulkona yksityistilaisuuksien kokoontumissuositus max. 20 henkilöä. Sisätiloissa suositellaan käytettäväksi maskeja ja noudattamaan turvavälejä.
 • Ryhmissä tapahtuva harrastustoiminta suositellaan siirrettäväksi ulkotiloihin.
 • Aikuisten harrastustoiminta sisätiloissa sallitaan max. 10 henkilön ryhmissä ja ulkotiloissa max. 20 henkilön ryhmissä.
 • Lasten ja nuorten ryhmätoiminta sisätiloissa sallitaan max. 20 henkilön ryhmissä ja ulkotiloissa max. 50 henkilön ryhmissä.
 • Sisätiloissa tulee edelleen noudattaa turvavälejä (2 m).
 • Kontaktilajien harjoittelu suositellaan pitämään edelleen tauolla.
 • Sarjapeleissä, otteluissa, turnaustoiminnassa ja esityksissä sekä katsomon yleisömäärässä tulee huomioida AVI:n kokoontumisrajoitukset sekä hygieniaohjeistukset.
 • Lasten ja nuorten leiritoiminnassa noudatetaan THL:n suosituksia.
 • Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat voidaan avata koronaturvallisuusohjeet huomioiden.
 • Nuorisotilat, kirjastot ja kuntien ylläpitämät kuntosalit ja vastaavat toiminnot voidaan avata koronaturvallisuusohjeet huomioiden.
 • Etätyösuositus pidetään ennallaan.
 • Suositellaan välttämään tarpeetonta ulkomaille kohdistuvaa matkustamista.

Alueelliset suositukset ovat voimassa 15.6.2021 saakka. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto AVI:n määräykset yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärästä on rajoitettu 10 henkilöön sisätiloissa ja ulkotiloissa rajoitus on 50 henkilöä. Nämä kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 2.6.2021 – 15.6.2021.

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 9.6.2021.


(Tilanne 2.6.2021)

Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa – ei uusia tartuntoja

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 2.6.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Viranomaisryhmä totesi, että Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa ja siirtymistä kiihtymisvaiheeseen harkitaan seuraavassa ylimääräisessä kokouksessa jo 7.6.2021. Alueelliset suositukset säilyvät ennallaan. Soiten alueella ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja lähipäivinä.

Koronavirustartunnat ovat kääntyneet nopeasti laskuun Soiten alueella, mutta päätöksen siirtymisestä koronavirusepidemian alemmalle, kiihtymisvaiheen tasolle tulee perustua pidemmän tarkastelujakson arvioon. Näin ollen viranomaisryhmä linjasi, että alue jatkaa leviämisvaiheen tasossa.

14 vuorokauden aikana Soiten alueella on todettu 66 koronavirustartuntaa ja alueen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 86 / 100 000 asukasta. Valtaosa uusista tartunnoista todetaan jo valmiiksi karanteenissa olevilta. Koronavirusnäytteistä 1,1% on positiivisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa kaksi koronavirustartunnan saanutta potilasta. Karanteenissa on n. 130 henkilöä.

Lähestyvä juhlakausi valmistujaisjuhlineen voi merkitä riskiä koronavirustartuntojen nousulle. Juhlien järjestelyissä on noudatettava alueellisten terveysviranomaisten antamia yksityistilaisuuksia koskevia suosituksia. Lisäksi juhlissa kannattaa muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin epidemia-aikana. Tärkeintä on huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, noudattaa turvavälejä, käyttää tarvittaessa kasvomaskia ja varmistaa, että Koronavilkku-sovellus on toiminnassa puhelimessa. Lievienkin koronavirukseen viittaavien oireiden takia pitää hakeutua testiin, jättää juhlat väliin ja pysytellä kotona. Lue lisää vinkkejä turvallisten juhlien järjestämisestä THL:n tiedotteesta.

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa ja alueelliset suositukset säilyvät ennallaan. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran poikkeuksellisesti jo maanantaina 7.6.2021 arvioimaan tilannetta ja mahdollisuutta siirtymisestä koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen. Samalla arvioidaan mahdollisuutta keventää alueen rajoituksia ja suosituksia.

Päivän tilanne

Soiten alueella ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Viimeisin koronavirustartunta todettiin 30.5.2021.

Alueellinen tilannekuva löytyy Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi

Kehotamme kaikkia, joilla on vähäisiäkin koronaan sopivia oireita hakeutumaan herkästi koronatestiin. Lievilläkään oireilla ei tule liikkua kodin ulkopuolella!


(Tilanne 26.5.2021)

Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa – 5 uutta tartuntaa

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 26.5.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Soiten alue on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueellisiin suosituksiin tehtiin muutoksia 2. asteen etäopetuksen sekä harrastusten osalta. Suositusten voimassaoloaikaa jatkettiin 15.6.2021 saakka. Soiten alueella on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa.

Koronavirustartunnat ovat kääntyneet laskuun Soiten alueella, mutta tilanne on edelleen vakava. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 204 / 100 000 asukasta koko Soiten alueella. Valtaosa uusista tartunnoista todetaan jo valmiiksi karanteenissa olevilta, mutta edelleen esiintyy myös karanteenin ulkopuolisia tartuntoja sekä joukkoaltistumisia kouluissa ja työpaikoissa. Koronavirusnäytteistä 1,7% on positiivisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa kolme koronavirustartunnan saanutta potilasta.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa sekä Soiten asumispalveluyksiköissä on tehty erityistoimenpiteitä, jotta viruksen leviäminen Soiten yksiköihin voitaisiin estää. Keskussairaalassa on tehostettu suojaustoimenpiteitä ja potilaitten seulontaa koronaviruksen varalta.

Viranomaisryhmä teki seuraavat muutokset alueellisiin suosituksiin:

 • Alueen 2. asteen oppilaitokset ovat etäopetuksessa lukukauden loppuun saakka.
 • Harrastustoiminta ulkona max. 10 henkilön ryhmissä on mahdollista huomioiden koronaturvallisuusohjeistus.
 • Ulkotiloissa lasten ja nuorten ryhmissä noudatetaan Soiten leviämisvaiheen suosituksia kokoontumisrajoituksista (max. 10 hlöä).

Kevätjuhlat ja lukion lakkiaiset suositellaan järjestettäväksi pienimuotoisesti ilman yleisöä ja turvavälit ja hygieniasuositukset huomioiden. Koronatilanteen nopeatkin muutokset ovat edelleen mahdollisia. Tarkentavia suosituksia juhlajärjestelyistä voidaan tarvittaessa antaa ensi viikolla.

Uudet suositukset ovat voimassa 15.6.2021 saakka. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Jotta saisimme rauhoitettua koronatilanteen kesäksi, on tärkeää että jokainen huolehtii huolellisesti kokoontumissuositusten sekä tartunnan ehkäisyyn liittyvien hygieniaohjeistuksien noudattamisesta. Nyt on tärkeää vähentää lähikontaktien määrä minimiin ja huolehtia huolellisesta kasvomaskin käytöstä, 2 metrin turvaväleistä sekä käsihygieniasta. Tarpeettomia kokoontumisia tulee välttää!

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu varsinaiseen kokoukseen seuraavan kerran keskiviikkona 2.6.2021.


(Tilanne 18.5.2021)

Soiten alueella todettu 11 uutta koronavirustartuntaa

Soiten alueella on todettu 11 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat liittyvät samaan, viime aikoina tiedotettuun laajaan tartuntaketjuun. Soiten henkilöstö tekee parhaansa jatkoketjujen selvittämiseksi sekä altistuneiden kartoittamiseksi. Noin 70% viime aikaisista tartunnoista on pystytty jäljittämään yksilötasolla ja noin 90 % tartunnoista voidaan kohdentaa tartunnanlähteenä tilaan tai tapahtumaan.

Eilen Soitessa tehtiin uusi ennätys koronavirusnäytteiden otossa, kun näytteitä otettiin yhden päivän aikana 917 kpl. Laboratorioanalytiikka on ruuhkautunut suurien näytemäärien vuoksi, mikä viivästyttää testituloksen saamista. Koronavirusnäytteistä n. 2,9% on positiivisia.

Yhteensä 14 vuorokauden aikana on todettu 135 koronavirustartuntaa ja ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 174 / 100 000 Soiten alueella. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yksi koronavirustartunnan saanut potilas.


(Tilanne 16.5.2021)

Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen – 2. asteen oppilaitokset etäopetukseen

Perhon lukio siirtyy etäopetukseen 17.5.2021 – 21.5.2021 väliseksi ajaksi. Lukion opettajat tiedottavat huomisen päivän osalta oppituntien järjestämisestä ja etäopetus alkaa 18.5.2021 Teamsissä lukujärjestyksen mukaan.  

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui sunnuntaina 16.5.2021 ylimääräiseen kokoukseen arvioimaan alueellista tilannekuvaa. Koska keskeiset koronavirusepidemian leviämisvaiheen tunnusluvut täyttyvät, Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen. Viranomaisryhmä suosittelee, että kaikki 2. asteen oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen ensi viikoksi Soiten alueella.

Yhteensä 14 vuorokauden aikana on todettu 101 koronavirustartuntaa ja ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 130 / 100 000 asukasta Soiten alueella (tilanne 15.5.2021). Koronavirusnäytteistä n. 2,7% on positiivisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yksi koronavirustartunnan saanut potilas.

Alueen tautitilanne on nopeasti heikentynyt ja vakavaksi kehittynyt tilanne pyritään saamaan nopeasti hallintaan. Keskeiset leviämisvaiheen tunnusluvut täyttyvät Soiten alueella ja näin ollen viranomaisryhmä linjasi, että Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen. Vakava koronavirustilanne heijastuu myös Soiten alueen lähikuntiin ja jatkotartuntoja on havaittu mm. Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Koronavirustartunnat keskittyvät tällä hetkellä etenkin nuoriin, 12-25-vuotiaisiin, ja sen vuoksi viranomaisryhmä suosittaa, että kaikki 2. asteen oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen ensi viikoksi (17-21.5.2021) Soiten alueella. Koronavirustilanne on heikentynyt nopeasti etenkin Kannuksessa, joten Kannuksen perusopetuksen 4-9-luokan oppilaat siirtyvät etäopetukseen ensi viikon ajaksi (17-21.5.2021). Myös muut kunnat voivat tehdä päätöksiä etäopetukseen siirtymisestä, joten suosittelemme seuraamaan päivittäin kunnan tiedottamista Wilman kautta.

Leviämisvaiheessa kasvomaskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita myös perusopetuksessa. Soiten alueella on pitkään ollut käytössä laajennettu kasvomaskisuositus ja korostamme edelleen sen tärkeyttä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille, myös rokotuksen saaneille, yli 12-vuotiaille:

 • julkisissa tiloissa, kuten kaupoissa ja muissa kodin ulkopuolisissa paikoissa
 • julkisessa liikenteessä (mm. koulukuljetukset) sekä riskiryhmäläisten kyydityksissä
 • alueen toisen asteen oppilaitoksissa (ammattikoulut ja lukiot) sekä korkeakouluissa ja yliopistoissa
 • alueen yläkouluissa
 • alueen alakouluissa yli 12-vuotiailla (5.-6.-luokat)
 • koronatestiin hakeutuessa
 • riskimaasta Suomeen palattaessa
 • Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 18.5.2021, jolloin tarkastellaan laajemmin alueellisia leviämisvaiheen suosituksia.

Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Pyydämme, että jokainen huolehtii nyt huolellisesti koronasuositusten noudattamisesta. Nyt on ehdottoman tärkeää vähentää lähikontaktien määrä minimiin ja huolehtia huolellisesta kasvomaskin käytöstä, 2 metrin turvaväleistä sekä käsihygieniasta. Tarpeettomia kokoontumisia tulee välttää! Koronavirustartunnan ehkäisyyn liittyviä hygieniaohjeistuksia sekä alueellisia suosituksia on noudatettava.

Kehotamme kaikkia, joilla on vähäisiäkin koronaan sopivia oireita hakeutumaan herkästi koronatestiin. Lievilläkään oireilla ei tule liikkua kodin ulkopuolella!


(Tilanne 11.5.2021)

Keski-Pohjanmaan alueellisen COVID-19-viranomaistyöryhmän suosituksen mukaan, kaikki sisätiloissa tapahtuva aikuisten ja lasten harrastustoiminta keskeytetään 11.5.2021 ja ovat voimassa näillä näkymin 23.5.2021 asti.

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui tiistaina 11.5.2021 arvioimaan alueellista tilannekuvaa sekä alueellisia suosituksia. Keskeiset kiihtymisvaiheen tunnusluvut täyttyvät Soiten alueella, joten alueellisia kokoontumissuosituksia tiukennetaan ja Kokkolan ammattiopiston opiskelijat siirtyvät etäopetukseen. Soiten alueella on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, jotka liittyvät samaan, aiemmin tiedotettuun laajaan tartuntaketjuun.

Alueen tautitilanne on heikentynyt huomattavasti viikon aikana ja tilanne on vakava. Keskeiset kiihtymisvaiheen tunnusluvut täyttyvät Soiten alueella ja näin ollen on tarpeen tehdä tiukennuksia alueellisiin suosituksiin. Muutokset suosituksiin ovat seuraavat:

 • yksityistilaisuuksien kokoontumissuositus sisätiloissa on max. 10 henkilöä
 • yksityistilaisuuksien kokoontumissuositus ulkona on max. 20 henkilöä
 • kaikki sisätiloissa tapahtuva aikuisten ja lasten harrastustoiminta keskeytetään
 • Kokkolassa ammattikampuksen oppimisympäristöissä opiskelleet Keski-Pohjanmaan ammattiopiston, Kokkolan kaupungin ammattilukion ja Ammattiopisto Luovin opiskelijat siirtyvät etäopetukseen ajalla 12-23.5.2021.
 • Keskiviikkona 5.5. tai sen jälkeen Kokkolan ammattikampuksella oleskelleet opiskelijat, opettajat ja muut mahdolliset henkilöt siirtyvät omaehtoiseen karanteeniin.

Uudet, alueelliset suositukset ovat voimassa ajalla 12-23.5.2021. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Aluehallintoviraston (AVI) päätöksestä Soiten alueella yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamääräärajoitus on tällä hetkellä 50 henkilöä ja AVI tiedottaa erikseen mahdollisista muutoksista osallistujamäärärajoitukseen.

Pyydämme, että jokainen huolehtii nyt huolellisesti koronasuositusten noudattamisesta. Nyt on ehdottoman tärkeää vähentää lähikontaktien määrä minimiin ja huolehtia huolellisesta kasvomaskin käytöstä, 2 metrin turvaväleistä sekä käsihygieniasta. Tarpeettomia kokoontumisia tulee välttää! Koronavirustartunnan ehkäisyyn liittyviä hygieniaohjeistuksia sekä alueellisia suosituksia on noudatettava.

Seuraava alueellisen COVID-19-viranomaisryhmän kokous pidetään keskiviikkona 19.5.2021 tai aikaisemmin tilanteen niin vaatiessa.


(Tilanne 29.4.2021)

 Kokoontumisia koskevat suositukset 3.5.2021 alkaen 

 • Yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja elleivät turvavälit toteudu. Erityistä huomiota on kiinnitettävä tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. 
 • Tilaisuuksien järjestäjät vastaavat itse tilaisuuksien varotoimista ja osallistujamäärästä. 
 • Perheen ulkopuolisia lähikontakteja ja yleisötilaisuuksia suositellaan välttämään oman harkinnan mukaan.
 • Sosiaalisten kontaktien vähentämiseksi suositellaan välttämään isoja väkijoukkoja ja esim. oleskelua kauppakeskuksissa. Erityistä varovaisuutta suositellaan noudatettavaksi iän tai perussairauden vuoksi riskiryhmään kuuluville. 

Harrastustoimintaa koskevat suositukset 

 • Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa sisätiloissa suositellaan noudatettavaksi 20 henkilön kokoontumisrajoitusta. Suositus koskee myös sisätiloissa järjestettävää ryhmämuotoista kilpaurheilutoimintaa sekä joukkueiden ja harjoitusryhmien toimintaa, mikäli sille ei ole erityisiä perusteita tai velvoitteita (esim. maajoukkue- ja SM-tasojen kilpailu- ja harjoittelutoiminta). Suositus koskee kaikkea aikuisten harrastustoimintaa. 
 • Harrastustoiminta ulkona alle 50 henkilön ryhmissä on mahdollista noudattaen OKM ja THL:n antamia suosituksia. 
 • Linkki: Koronariskin vähentäminen vapaa-ajan liikunnassa ja muussa harrastustoiminnassa (THL) 
 • Lasten ja nuorten harrastustoimintaa, jossa ryhmäkoko on alle 50, voidaan toteuttaa myös sisätiloissa noudattaen OKM ja THL:n antamia suosituksia. 
 • Lasten ja nuorten harrastustoiminta suositellaan kuitenkin siirrettäväksi ulkotiloihin. Ulkotiloissa lasten ja nuorten ryhmille ei ole kokoontumisrajoituksia. Ulkotiloissa lasten ja nuorten harrastustoimintaa voidaan järjestää huomioiden koronaturvallisuusohjeistus. 
 • Otteluissa, turnaustoiminnassa ja esityksissä sekä katsomon yleisömäärässä tulee huomioida AVI:n kokoontumisrajoitukset. 

Kuntien ylläpitämät julkiset tilat 

 • Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat voivat olla auki erityisjärjestelyin ja toteuttamalla tiloissa koronaturvallisia toimintatapoja. 
 • Urheiluhalleissa voidaan turvatoimet huomioiden mahdollistaa aikuisten ja lasten harjoittelu ja harrastustoiminta. 
 • Nuorisotilat, kirjastot, museot, teatterit ja vastaavat toiminnot voidaan pitää auki erityisjärjestelyin huomioiden AVI:n voimassa olevat kokoontumisrajoitukset. 

Alueella on voimassa laajennettu kasvomaskisuositus 

Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 12-vuotiaille: 

 • julkisissa tiloissa, kuten kaupoissa ja muissa kodin ulkopuolisissa paikoissa 
 • julkisessa liikenteessä sekä riskiryhmäläisten kyydityksissä 
 • alueen toisen asteen oppilaitoksissa (ammattikoulut ja lukiot) sekä korkeakouluissa ja yliopistoissa 
 • alueen yläkouluissa (7.-9.-luokkalaiset) 
 • koronatestiin hakeutuessa 
 • riskimaasta Suomeen palattaessa 
 • Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. 

 

Etätyösuositus 

 • Suositellaan etätyön hyödyntämistä jos mahdollista. 
 • Työpaikoille suositellaan taukojen porrastusta ja suojaetäisyyksien pitämistä sekä kasvomaskien käyttöä henkilökontakteissa. 

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen, tehostussuositus 

 • Ikääntyneet ja riskiryhmät tulee edelleen huomioida erityisen tarkasti. 
 • Sairaalaosastojen ja asumisyksiköiden vierailuissa noudatetaan näistä erikseen annettuja ohjeita (THL). Tarkista toimintayksikön ajantasaiset ohjeet ennen vierailua. 

Matkustussuositukset 

 • Suositellaan välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista. 

Toimintaohje ulkomailta saapuville 

 • Noudatetaan voimassa olevia rajaturvallisuusohjeita: o riskimaista tuleville todistus negatiivisesta testistä tai sairastetusta taudista tai testi rajanylityspisteellä ja 72 h kuluttua 
  • vaihtoehtoisesti 14 vuorokauden omaehtoinen karanteeni 
 • Mikäli tartuntatautilääkäri on määrännyt henkilön karanteeniin, ei negatiivinen testitulos päätä karanteenia. Päätös karanteenin loppumisesta vaatii lääkärin kannanoton. 

Estä koronaviruksen leviäminen 

 • Jos saat oireita, pysy kotona ja hakeudu testiin ajoissa ja lievissäkin oireissa 
 • Käytä maskia 
 • Pese kätesi tai käytä käsidesiä oikeaoppisesti
 • Yski hihaan tai nenäliinaan
 • Pidä etäisyyttä toisiin ihmisiin – muista 2 metrin turvaväli! 
 • Lataa ja käytä Koronavilkkua 
 • Kun vuorosi tulee, ota koronarokote 

Vastuu terveydestämme on minulla ja sinulla! 


(Tilanne 3.3.2021)

Tämänhetkiset määräykset ja suositukset SOITEn alueella

Keski-Pohjanmaa siirtyi 13.1.2021 koronaviruksen perustasolle. Koska koronavirustilanne on valtakunnallisesti kuitenkin edelleen vakava, ei suosituksia ole merkittävästi lievennetty. Suositukset ovat voimassa 18.4.2021 saakka.

AVI:n voimassa oleva määräys kokoontumisista

Alueellisen COVID-19 viranomaisryhmän suositukset

Ajantasaiset alueelliset koronavirussuositukset löytyvät tältä sivulta ja tätä päivitetään tarpeen mukaan.

Kokoontumisrajoitukset

 • Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Erityistä huomiota on kiinnitettävä tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.
 • Tilaisuuksien järjestäjät vastaavat itse tilaisuuksien varotoimista ja osallistujamäärästä.
 • Perheen ulkopuolisia lähikontakteja suositellaan välttämään oman harkinnan mukaan, ja enimmäismäärä kokoontumisille samalla kertaa on 10 henkilöä. Esimerkiksi perheiden välisiä tapaamisia ja yleisötilaisuuksiin osallistumista on hyvä mahdollisuuksien mukaan vähentää tai välttää.
 • Sosiaalisten kontaktien vähentämiseksi suositellaan välttämään isoja väkijoukkoja ja esim. oleskelua kauppakeskuksissa.

Harrastustoimintaa koskevat suositukset

 • Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa suositellaan, että keskeytetään kaikenlainen sisätiloissa järjestettävä, ryhmämuotoinen harrastustoiminta. Suositus koskee myös sisätiloissa järjestettävää ryhmämuotoista kilpaurheilutoimintaa sekä joukkueiden ja harjoitusryhmien toimintaa, mikäli sille ei ole erityisiä perusteita tai velvoitteita (esim. maajoukkue- ja SM-tasojen kilpailu- ja harjoittelutoiminta).
 • Mahdollisuuksien mukaan harrastukset kannattaa siirtää ulos tai järjestää etätoimintana.
 • Sisätiloissa tapahtuva Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetus suositellaan siirrettäväksi etäopetukseksi.
 • Lasten ja nuorten harrastustoiminta, jossa ryhmäkoko on alle 20, voidaan toteuttaa turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut, turnaustoiminta ja esitykset suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä (esim. striimaus). Lasten ja nuorten harrastustoiminta suositellaan siirrettäväksi ulkotiloihin.

Kuntien ylläpitämät julkiset tilat

 • Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat voivat olla auki erityisjärjestelyin. Uimahalleissa on huolehdittava riittävistä turvaväleistä sekä hygieniasta. Turvavälien toteutumisen mahdollistamiseksi esimerkiksi pukukopeista voidaan avata ohjeellisesti noin joka neljäs ja esim. sauna- tai pesutiloissa henkilöiden määrää tulee rajoittaa.
 • Urheiluhalleissa voidaan turvatoimet huomioiden mahdollistaa muiden kuin joukkuelajien harjoittelu ja harrastustoiminta.
 • Nuorisotilat voidaan pitää auki erityisjärjestelyin.
 • Kirjastojen lukusalit voivat olla auki turvavälit ja hygieniasuositukset huomioiden. Kirjastoautojen, kirjailijavierailujen ja lukupiirien toiminta siirtyy tauolle.

Laajennettu kasvomaskisuositus

Keski-Pohjanmaan maakunnassa on voimassa laajennettu kasvomaskisuositus.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 12-vuotiaille:

 • julkisissa tiloissa, kuten kaupoissa ja muissa kodin ulkopuolisissa paikoissa
 • julkisessa liikenteessä sekä riskiryhmäläisten kyydityksissä
 • alueen toisen asteen oppilaitoksissa (ammattikoulut ja lukiot) sekä korkeakouluissa ja yliopistoissa
 • alueen yläkouluissa (7.-9.-luokkalaiset)
 • koronatestiin hakeutuessa
 • riskimaasta Suomeen palattaessa
 • Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Linkit:
Kasvomaskisuositus alueella
Näin käytät kasvomaskia oikein

Etätyösuositus

 • Suositellaan etätyön hyödyntämistä jos mahdollista. Etätyötä suositellaan erityisesti julkisen ja yksityissektorin työntekijöille.
 • Työpaikoille suositellaan myös taukojen porrastusta ja suojaetäisyyksien pitämistä sekä kasvomaskien käyttöä. Työnantajien vastuulla on kuitenkin järjestää turvalliset työolosuhteet. Työjärjestelyillä vähennetään lähikontakteja muita riskitekijöitä työpaikoilla.

Oppilaitoksia koskevat suositukset

 • Toisen asteen oppilaitokset jatkavat toistaiseksi lähiopetusta, mutta oppilaitoksissa noudatetaan tarkasti koronaturvallisuusohjeita ja 2. asteen oppilaitoksissa on käytössä vahva maskisuositus.
 • Katso kotikuntasi suositukset, rajoitukset ja päätökset oppilaitosten toimintaan liittyen.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen, tehostussuositus

 • Ikääntyneet ja riskiryhmät tulee edelleen huomioida erityisen tarkasti.
 • Vanhustenhuollon sisätiloissa vierailujen on tapahduttava tarkasti hoidettavan omassa huoneessa ja yleisiä oleskelutiloja vältetään. Tarkista toimintayksikön ajantasaiset ohjeet ennen vierailua.

Matkustussuositukset

 • Suositellaan välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista.

Suositus ulkomailta saapuneille kausityöntekijöille

 • Ulkomailta saapuneiden kausityöntekijöiden on suositeltavaa olla maahan saapumisen jälkeen ja ennen työn aloitusta 10 vuorokautta omaehtoisessa karanteenissa.
 • Mikäli työntekijää ei ole testattu maahan saapumisen yhteydessä lentoasemalla, on suositeltavaa, että työntekijä testataan omaehtoisen karanteenin aikana myös siinä tapauksessa, että työntekijä on oireeton.
 • Mikäli työntekijälle ilmaantuu omaehtoisen karanteenin aikana covid-19 -infektioon liittyviä oireita, on suositeltavaa, että työntekijä myös tuolloin testataan. Vaikka virustestin tulos olisi negatiivinen, on suositeltavaa, että työntekijä jatkaa omaehtoista karanteenia suositellun ajan (10 vrk) loppuun saakka.
 • Mikäli tartuntatautilääkäri on määrännyt henkilön karanteeniin, ei negatiivinen testitulos päätä karanteenia. Päätös karanteenin loppumisesta vaatii lääkärin kannanoton.

Perussairauksia sairastaville suositellaan varovaisuutta

 • THL suosittelee, että kaikki henkilöt, joilla on joku perussairaus, välttelevät mahdollisuuksien mukaan ihmismassoja ja peruuttavat sellaiset menot, jotka eivät ole heille välttämättömiä.

Estä koronaviruksen leviäminen

 • Jos saat oireita, pysy kotona ja hakeudu testiin ajoissa ja lievissäkin oireissa
 • Käytä maskia
 • Pese kätesi tai käytä käsidesiä ahkerasti
 • Yski hihaan tai nenäliinaan
 • Pidä etäisyyttä toisiin ihmisiin – muista 2 metrin turvaväli!
 • Lataa ja käytä Koronavilkkua
 • Kun vuorosi tulee, ota koronarokote

Vastuu terveydestämme on minulla ja sinulla!

(Tilanne 18.12.2020)

Perhossa oheiset SOITEn linjaukset näkyvät seuraavasti

ajalla 4.12.2020 – 10.1.2021:

 • Nuoppari pidetään suljettuna
 • Kirjastossa lainaus ja palautus toimivat normaalisti, mutta oleskelua pyritään välttämään
 • Liikuntasalit ja kuntosali suljetaan
 • Varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio toimivat normaaliin tapaan
 • Lukiolaisille otetaan käyttöön visiirit/maskit

Seuratkaa tiedottamista täällä

Lue koko SOITEn tiedote…


(Tilanne 23.11.2020)

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueensa kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Määräys on voimassa ajalla 1.12.–31.12.2020.


(Tilanne 27.8.2020)

Kasvomaskien jakelu vähävaraisille aloitetaan Soitessa

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite aloittaa kasvomaskien jakamisen vähävaraisille maanantaina 31.8.2020. Jaamme ensisijaisesti kankaisia kasvomaskeja neljä kappaletta per henkilö. Maskien mukana annetaan ohjeet kasvomaskin oikeaoppiseen käyttöön ja pesuun. Suurin osa jaettavista kangasmaskeista on uudelleenkäytettäviä kangasmaskeja, joita on ollut Soiten yksiköissä työntekijöiden käytössä. Kangasmaskit on käytön jälkeen pesty teollisesti ja säilytetty oikeaoppisesti varastossa.

Lue lisää…


(Tilanne 14.8.2020)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi torstaina suosituksen kasvomaskien käytöstä.
Suositus koskee sairaanhoitopiirejä, joiden alueella on todettu koronavirustartuntoja viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana. Näin ollen suositus ei tällä hetkellä koske Soiten aluetta.
Suomessa oli 12.8 neljä sairaanhoitopiiriä, joiden alueella ei ole todettu covid-19-tartuntoja viimeisten kahden viikon aikana ja Keski-Pohjanmaa on yksi näistä alueista.
Maskia kuitenkin suositellaan käytettävän mikäli odotat koronatestin tulosta ja on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Samoin jos liikut VR:n junilla.


(Tilanne 4.5.2020)

Valtioneuvosto linjasi tiedotustilaisuudessaan 4.5.2020 rajoitusten asteittaisesta purkamisesta.

Kirjastoissa kirjojen ja muun aineiston uloslainaus sallitaan 5.5.2020 alkaen. Kirjastot eivät kuitenkaan vielä aukea täydellä teholla, vasta 1.6 alkaen.
Sovi hausta (aineistokassi) puhelimitse kirjaston henkilökunnan kanssa kirjaston aukioloaikana. Tämäkin ohje vielä täsmentyy aluehallintoviraston ohjeistuksella tämän viikon aikana.
Tarkemmat tiedot esimerkiksi kirjastosta, kouluista ja päivähoidosta viikonloppuna ilmestyvässä Perholainen-kuntatiedotteessa.

(Tilanne 25.3.)

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustila ja valmiuslaista tulevat rajoitukset vaikuttavat laajasti jokaisen kunnan palveluiden järjestämiseen. Perhon kunnallakaan ei ole valmiita ratkaisuja kaikkiin ennalta-arvaamattomiin ja muuttuneisiin olosuhteisiin. Me kuitenkin arvioimme aktiivisesti ja jatkuvasti tilannetta. Tällä hetkellä ei aihetta siis paniikkiin!
On kuitenkin luonnollista tuntea epävarmuutta koronaviruksen leviämisestä, omasta ja läheisten terveydestä sekä taloudellisesta toimeentulosta.
Kuntalaisten akuutteihin avuntarpeisiin kunnassa pystytään kuitenkin reagoimaan nopeasti, eikä avun tarvitsijoita jätetä pulaan, jos hätä on. Esimerkiksi Lions Club ja paikalliset ruokakaupat sekä apteekki ovat järjestäneet kauppatavaroiden ja lääkkeiden maksutonta kotiin kuljetusta.
Kouluruokailun järjestäminen on herättänyt myös keskustelua. Tällä hetkellä Perhon kunnassa toimitaan valtakunnallisen linjauksen mukaan ja kouluruokailu järjestetään lähiopetuksessa oleville oppilaille. Kartoitamme kuitenkin asiaa mikäli poikkeustila pitkittyy.
Vielä muistutuksena THL:n ja Soiten ohjeistus kuvana. Pidetään huolta toisistamme!

(Tilanne 19.3.)

Valtioneuvosto totesi tiedotustilaisuudessaan 16.3.2020 Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus linjasi lisätoimenpiteitä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä ja turvata yhteiskunnan toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti.

Nämä linjaukset tarkoittavat Perhon kunnassa sitä, että Perhon kunnanvirasto on suljettuna 13.4.2020 saakka. Suurin osa työntekijöistä on etätyössä ja pyydämme ottamaan yhteyttä soittamalla tai sähköpostilla, asiakaspalveluaika on klo 8.30-14.30. Tarvittaessa voimme sopia kiireellisiin asioihin tapaamisajan kunnanvirastolle. Perhon kunta toivoo kaikille asukkaille kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta. Tämänhetkisen tiedon mukaan (19.3) Perhon kunnan alueella ei ole todettuja koronavirusinfektioita. Seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti.

Koulut on suljettu 18.3.2020 alkaen ja lähiopetus niissä keskeytetty (pois lukien kriittisten alojen henkilöstön 0-3 luokkalaiset lapset, tällä hetkellä 15 oppilasta lähiopetuksessa). Etäopetus käynnistyy täydellä teholla maanantaina 23.32020. Huoltajien ensisijainen tiedotuskanava on Wilma.

Varhaiskasvatusyksiköt pidetään toiminnassa. Tällä turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhempien työssäkäynti. Suositus kuitenkin on, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. Poikkeustilan aikana varhaiskasvatuksen maksut hyvitetään kotona lastaan hoitaville perheille.

Kirjasto, nuoppari, liikuntasalit ja kuntosali pidetään suljettuna. Kirjaston kirjat voi palauttaa ulko-ovessa olevan palautusluukun kautta. Myöhästymismaksuja ei peritä poikkeusaikana. Nuoristoimen työntekijät ovat nuorten tavoitettavissa eri viestintäkanavissa ja myös puhelimella ja sähköpostilla.

Valtioneuvosto velvoitti yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Vältämme jokainen turhaa oleilua yleisillä paikoilla, huolehdimme hyvästä käsihygieniasta sekä itsemme ja läheistemme terveydestä.

Perhon kunnassa toimitaan eri viranomaisten ohjeistusten mukaisesti ja ajantasaisen tiedon löydät Perhon kunnan nettisivuilta www.perho.com.

Perhon varautumistilanne on hyvä ja tilanne tällä hetkellä hallinnassa.


(Tilanne 17.3. klo 19.40)

Perhon kunnanvirasto menee Valtioneuvoston linjausten mukaisesti kiinni ke 18.3.2020. Suurin osa työntekijöistä tulee olemaan etätyössä, mutta soittamalla saa yhteyden ja tarvittaessa myös tapaamisajan kiireellisiin asioihin sovittua.

Kirjasto, nuoppari, liikuntasalit ja kuntosalit pidetään suljettuna toistaiseksi. Vältetään myös yli 10 hengen julkisia kokoontumisia. Kunnan viralliset kokoukset pyritään järjestämään etäyhteydellä.

Kouluissa lähiopetus järjestetään kriittisten alojen työntekijöiden 0-3 luokkalaisille ja tarvittaessa vaativan erityisen tuen lapsille. Samoilla kriteereillä järjestetään myös päivähoito.

Pieni hengähdystauko etäopiskelun aloittaville lapsille ja nuorille ke-pe. Etäopetus käynnistyy täydellä teholla ma 23.3.2020. Materiaalit, tehtävät ja ohjeet saadaan tällä viikolla tehtyä. Tavoite on, että lapset ja nuoret opiskelevat opettajiensa ja vanhempiensa tuella lukujärjestyksen mukaisesti. Päivärytmistä kannattaa pitää jokaisen kiinni.

Toinen ylimääräinen Perholainen-kuntatiedote pyritään saamaan vielä viikonlopuksi jakoon.

Perhossa ei ole todettu koronavirustartuntoja. Edelleenkään paniikkiin tai hysteriaan ei ole aihetta.


(Tilanne 16.3. klo 19.00)

Suomen hallitus linjasi tämän iltapäivän tiedotustilaisuudessaan toimintoja korona-epidemian hillitsemiseksi. Nämä vaikuttavat myös Perhon kuntaan oleellisesti, muun muassa koulut suljetaan ja opetus järjestetään suurimmalle osalle etäopiskeluna ja kunnan työntekijöistä osa tulee olemaan etätyössä. Alakoululaiset ja yläkoululaiset tulevat kouluun tiistaina vielä normaalisti. Lukiolaiset jäävät heti etäopiskeluun. Kaikista näistä tiedotamme tiistain aikana niin henkilöstöä, huoltajia, oppilaita kuin kuntalaisiakin. Tarvittavat päätökset tehdään tämän illan ja huomisen aikana.


(Tilanne 15.3. klo 13.00)

Soiten alueella on todettu yksi uusi koronavirustapaus. Tartunta varmistui lauantaina 14. maaliskuuta ja se on saatu Itävallasta. Keski-Pohjanmaalla nyt kaksi todettua tartuntaa.

Liikuntasalit ja kuntosali ovat suljettuna toistaiseksi.

Perhossa ei ole todettu koronavirustartuntoja. Edelleenkään paniikkiin tai hysteriaan ei ole aihetta.


(Tilanne 14.3.2020 klo 11.10)

Soite tiedottaa

Soiten alueella on yksi todettu koronavirustartunta. Tilanne on Soitella hallinnassa. Perhossa ei edelleenkään yhtään tartuntaa.

Soite avaa oman Koronapoliklinikan 14.3.2020 (Mariankatu 28 H-ovi), avoinna joka päivä klo 10-15. Näytteenotto keskitetään tälle poliklinikalle. Koronaneuvontanumero, puh. 06 828 7499. Puhelinajan ulkopuolella, ota yhteyttä seuraavasti:
• Aikuiset, yli 15-vuotiaat sairastuneet: Soiten yhteispäivystys, puh. 06 826 4500 virka-ajan ulko-puolella
• Alle 16-vuotias sairastunut: Soiten lastenpäivystys, puh. 06 826 4444

Soiten yksiköiden osalta toimintaa supistetaan.

Terveyskeskusvastaanotoille ei anneta aikoja kiireettömiä tai kontrolliaikoja toistaiseksi ja osa lääkäri- ja hoitajavastaanotoista on suljettu (tällä hetkellä ei Perho). Leikkaussalissa tehdään vain päivystykselliset ja kiireelliset leikkaukset. Syöpätautien ja hematologian poliklinikka toimii normaalisti. Neuvoloissa hoidetaan vain pienet vauvat ja raskaana olevat. Synnytysyksikössä synnytysvalmennukset ja tutustumiskäynnit peruttu. Perhon toimintakeskus on suljettu.

Kouluterveydenhuollon vastaanotto on suljettu. Kouluterveydenhoitajat ovat tavoitettavissa puhelimitse tai Wilman kautta.

Soite kehottaa välttämään vierailuja Soiten alueen yksiköissä, myös vanhainkodeissa.

Vältä matkailua niin kotimaassa kuin ulkomailla. Perheen tai perheenjäsenten palatessa ulkomailta, varoaika on 7 vuorokautta (ohjeistus voi muuttua tarvittaessa). Päivähoitoon, töihin tai kouluun ei mennä varoaikana ja vältetään muiden ihmisten kontakteja.

Soiten puolesta,

Sivistys- ja hallintojohtaja Mervi Pääkkö


(Tilanne 13.3.2020)

Maailman terveysjärjestö (WHO) julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020. Ulkoministeriö suosittaa 12.3.2020, että kaikkea matkustamista ulkomaille tulee välttää ja se luopuu eri maiden matkustustiedotteiden muuttamisesta.

Keski-Pohjanmaalla, eikä Perhossa ole vielä yhtään koronavirustartuntaa. Normaali varovaisuus ja hyvä käsihygienia riittää tällä hetkellä, mihinkään paniikkiin tai hysteriaan ei ole aihetta.

Perhon kunnassa toimitaan eri viranomaisten ohjeistusten mukaisesti ja ajantasaisen tiedon löydät Perhon kunnan nettisivuilta www.perho.com

Jos epäilet saaneesi koronaviruksen aiheuttaman COVID-19 -tartunnan, ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoosi tai Soiten päivystykseen puhelimitse. Ja ole yhteydessä myös työnantajaasi.

Soite on avannut neuvontapuhelimen koronaviruskysymyksiin liittyen. Puhelinnumero on 06 828 7499. Numerosta vastataan joka päivä klo 10-14. Puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka selvittää, onko koronaviruksen aiheuttamaa infektiota syytä epäillä. Mikäli koronavirusinfektio vaikuttaa mahdolliselta, soittajalle annetaan toimintaohjeet.

Seuraa SOITEn tiedottamista aiheesta osoitteessa:
http://www.soite.fi/soite-tiedotteet


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Ulkoministeriön ohje koronaepidemian hillitsemiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi

• Vältä kättelyä tervehtiessä

• Vältä koskettamasta silmiä, nenää tai suuta ellet ole juuri pessyt käsiäsi

• Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla tai yski hihaasi, älä käsiisi. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

• Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, eli pese kädet usein lämpimällä vedellä ja saippualla

• Käytä käsien desinfiointihuuhdetta tarvittaessa
– Ota käsihuuhdetta runsaasti, noin ruokalusikallinen kämmeneesi, ja hiero siihen sormenpäät ja peukalot ja lopuksi hiero aine kauttaaltaan käsiisi. Käsihuuhteella on suositeltavaa puhdistaa kädet myös käsineiden riisumisen jälkeen.

• Vältä kotimaan ja ennen kaikkea ulkomaan matkailua
– Suositeltavaa on pitää vähintään 7-14 vrk:n varoaika työstä, koulusta ja päivähoidosta varsinkin ulkomaanmatkalta palatessa. Ohjeistus koskee kaikkia perheenjäseniä.

• Vältä yleisötapahtumia, isoja kauppakeskuksia ja muita väentungoksia.

• Puhdista kodin pinnat usein ja huolellisesti ja huolehdi esimerkiksi puhelimen, näppäimistön ja kaukosäätimen puhtaudesta.

• Huolehdi käymälähygieniasta ja sulje WC-istuimen kansi ennen huuhtelua.

Muistutamme myös, että mikäli perheessä on flunssan oireita, pyydämme jäämään kotiin eikä myöskään oireettomia sisaruksia tuotaisi päivähoitoon tai kouluun.


Jos sairastut äkilliseen hengitystieinfektioon, ei sinun tule mennä töihin, kouluun tai päivähoitoon. Äkillinen hengitystieinfektio tarkoittaa kuumetta, yskää, kurkkukipua ja nuhaa, johon voi liittyä muita oireita kuten lihaskipua tai päänsärkyä. Tämä on yleinen ohje, joka on voimassa tavallisestikin, mutta koronaviruksen takia sen merkitys on korostunut. Koronaviruksen itämisaika on 2-12 vrk.

Koronavirus voi olla hengenvaarallinen, kuten normaali kausiinfluenssakin, etenkin vanhemmalle väestölle ja perussairauksia omaaville ihmisille.

Jos lapsi, nuori, työntekijä tai perheenjäsen aivastaa tai yskii, käännä kasvosi hetkeksi poispäin. Tarjoa henkilölle puhdas kertakäyttöpaperi, johon hän voi yskiä tarvittaessa, tai pyydä häntä yskimään hihaansa.

Vältä ikäihmisten tapaamisia flunssaisena.


Muutokset varhaiskasvatuksen ja koulujen toiminnassa

• Vierailijoiden tuloa kouluihin ja varhaiskasvatuksen yksiköihin rajoitetaan.

• Tiedotuskanavana huoltajille toimivat Daisy ja Wilma

• Kaikki vierailut ja retket on peruttu toistaiseksi

• Tarvittaessa keskeytämme myös kerhojen, nuorisotilan, kuntosalin ja liikuntasalien toiminnan. Näistä tiedotamme erikseen.


SOITE TIEDOTTAA!

Soiten alueella ei vielä yhtään koronavirustartuntaa. Soite avaa oman Koronapoliklinikan 14.3.2020 (Mariankatu 28 H-ovi), avoinna joka päivä klo 10-15. Näytteenotto keskitetään tälle poliklinikalle. Koronaneuvontanumero, puh. 06 828 7499. Puhelinajan ulkopuolella, ota yhteyttä seuraavasti:

• Aikuiset, yli 15-vuotiaat sairastuneet: Soiten yhteispäivystys, puh. 06 826 4500 virka-ajan ulko-puolella

• Alle 16-vuotias sairastunut: Soiten lastenpäivystys, puh. 06 826 4444

Soiten yksiköiden osalta toimintaa supistetaan.

Terveyskeskusvastaanotoille ei anneta aikoja kiireettömiä tai kontrolliaikoja toistaiseksi ja osa lääkäri- ja hoitajavastaanotoista on suljettu (tällä hetkellä ei Perho). Leikkaussalissa tehdään vain päivystykselliset ja kiireelliset leikkaukset. Syöpätautien ja hematologian poliklinikka toimii normaalisti. Neuvoloissa hoidetaan vain pienet vauvat ja raskaana olevat. Synnytysyksikössä synnytysvalmennukset ja tutustumiskäynnit peruttu. Perhon toimintakeskus on suljettu. Kouluterveydenhuollon vastaanotto on suljettu.

Kouluterveydenhoitajat ovat tavoitettavissa puhelimitse tai Wilman kautta.

Soite kehottaa välttämään vierailuja Soiten alueen yksiköissä, myös vanhainkodeissa.

Vältä matkailua niin kotimaassa kuin ulkomailla. Perheen tai perheenjäsenten palatessa ulkomailta, varoaika on 7 vuorokautta (ohjeistus voi muuttua tarvittaessa). Päivähoitoon, töihin tai kouluun ei mennä varoaikana ja vältetään muiden ihmisten kontakteja.

Soiten puolesta,
Sivistys- ja hallintojohtaja Mervi Pääkkö


Ylioppilaskokeiden kevään reaalikokeiden päiviä aikaistetaan viikolla koronavirustilanteen takia.

Koepäivät tiivistetään niin, että uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemiaa, maantieteen, terveystiedon, psykologian, filosofian, historian, fysiikan ja biologian koepäivät ovat jo 17. maaliskuuta ja 19. maaliskuuta.

Nyt koepäiviä muutetaan niin, että 20. maaliskuuta mennessä tutkinto on järjestetty saamen äidinkielen koetta lukuun ottamatta.

Näin uusi aikataulu on seuraava:

 • ma 16.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
 • ti 17.3. (siirretty 24.3. päivästä) uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto
 • ke 18.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
 • to 19.3. (siirretty 26.3. päivästä) psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
 • pe 20.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)
 • ma 23.3. saamen äidinkielen koe

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan aikaistamisella pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen ja se, että mahdollisimman moni voisi suorittaa kokeen, vaikka koronatilanne laajenisi.