HUOMIO!

Varoituskolmio Keski-Pohjanmaalla siirrytty takaisin kiihtymisvaiheeseen! Päivitetyt rajoitukset ao. tiedotteessa.Varoituskolmio
LUE AJANKOHTAINEN TIEDOTE (päivitetty 7.6.2021)

Korona-tiedote (päivitetty 7.6.2021)

Perhossa tällä hetkellä olevat rajoitukset ja suositukset:

 • Perhon kunnanviraston ovet ovat suljettuna, viranhaltijat ovat tavoitettavissa puhelimella ja sähköpostilla. Tapaamisesta on sovittava etukäteen ko. viranhaltijan kanssa; yhteystiedot löytyvät viraston ovesta sekä kotisivuilta www.perho.com
 • Perhon kunnanvirastolla on vahva etätyösuositus
 • Aikuisten harrastustoiminta sisätiloissa sallitaan max. 10 henkilön ryhmissä ja ulkotiloissa max. 20 henkilön ryhmissä.
 • Lasten ja nuorten ryhmätoiminta sisätiloissa sallitaan max. 20 henkilön ryhmissä ja ulkotiloissa max. 50 henkilön ryhmissä.
 • Lasten ja nuorten leiritoiminnassa noudatetaan THL:n suosituksia.
 • Nuorisotilat, kirjastot ja kuntien ylläpitämät kuntosalit ja vastaavat toiminnot voidaan avata koronaturvallisuusohjeet huomioiden.
 • Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi sisätiloissa. Ulkona yksityistilaisuuksien kokoontumissuositus max. 20 henkilöä. Sisätiloissa suositellaan käytettäväksi maskeja ja noudattamaan turvavälejä.

SOITEn reaaliaikaiset tiedotteet


(Tilanne 7.6.2021)

Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui maanantaina 7.6.2021 ylimääräiseen kokoukseen arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Viranomaisryhmä linjasi, että Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen, mikä tuo joitakin muutoksia myös alueellisiin suosituksiin.

Koronavirustartunnat ovat kääntyneet nopeasti laskuun Soiten alueella. 14 vuorokauden aikana Soiten alueella on todettu 29 koronavirustartuntaa ja alueen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 37,7 / 100 000 asukasta. Valtaosa uusista tartunnoista todetaan jo valmiiksi karanteenissa olevilta. Viime viikolla (vko 22) koronavirusnäytteitä otettiin n. 1350 kappaletta ja niistä positiivisia oli 0,4%. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yksi koronavirustartunnan saanut potilas.

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian alemmalle kiihtymisvaiheen tasolle. Alueelliset suositukset säilyvät pääosin ennallaan, mutta kevenevät harrastustoiminnan ja kuntien ylläpitämien tilojen osalta. Kokoontumissuositukset ja muutokset koronasuosituksiin ovat seuraavat:

 • Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi sisätiloissa. Ulkona yksityistilaisuuksien kokoontumissuositus max. 20 henkilöä. Sisätiloissa suositellaan käytettäväksi maskeja ja noudattamaan turvavälejä.
 • Ryhmissä tapahtuva harrastustoiminta suositellaan siirrettäväksi ulkotiloihin.
 • Aikuisten harrastustoiminta sisätiloissa sallitaan max. 10 henkilön ryhmissä ja ulkotiloissa max. 20 henkilön ryhmissä.
 • Lasten ja nuorten ryhmätoiminta sisätiloissa sallitaan max. 20 henkilön ryhmissä ja ulkotiloissa max. 50 henkilön ryhmissä.
 • Sisätiloissa tulee edelleen noudattaa turvavälejä (2 m).
 • Kontaktilajien harjoittelu suositellaan pitämään edelleen tauolla.
 • Sarjapeleissä, otteluissa, turnaustoiminnassa ja esityksissä sekä katsomon yleisömäärässä tulee huomioida AVI:n kokoontumisrajoitukset sekä hygieniaohjeistukset.
 • Lasten ja nuorten leiritoiminnassa noudatetaan THL:n suosituksia.
 • Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat voidaan avata koronaturvallisuusohjeet huomioiden.
 • Nuorisotilat, kirjastot ja kuntien ylläpitämät kuntosalit ja vastaavat toiminnot voidaan avata koronaturvallisuusohjeet huomioiden.
 • Etätyösuositus pidetään ennallaan.
 • Suositellaan välttämään tarpeetonta ulkomaille kohdistuvaa matkustamista.

Alueelliset suositukset ovat voimassa 15.6.2021 saakka. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto AVI:n määräykset yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärästä on rajoitettu 10 henkilöön sisätiloissa ja ulkotiloissa rajoitus on 50 henkilöä. Nämä kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 2.6.2021 – 15.6.2021.

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 9.6.2021.


(Tilanne 2.6.2021)

Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa – ei uusia tartuntoja

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 2.6.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Viranomaisryhmä totesi, että Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa ja siirtymistä kiihtymisvaiheeseen harkitaan seuraavassa ylimääräisessä kokouksessa jo 7.6.2021. Alueelliset suositukset säilyvät ennallaan. Soiten alueella ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja lähipäivinä.

Koronavirustartunnat ovat kääntyneet nopeasti laskuun Soiten alueella, mutta päätöksen siirtymisestä koronavirusepidemian alemmalle, kiihtymisvaiheen tasolle tulee perustua pidemmän tarkastelujakson arvioon. Näin ollen viranomaisryhmä linjasi, että alue jatkaa leviämisvaiheen tasossa.

14 vuorokauden aikana Soiten alueella on todettu 66 koronavirustartuntaa ja alueen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 86 / 100 000 asukasta. Valtaosa uusista tartunnoista todetaan jo valmiiksi karanteenissa olevilta. Koronavirusnäytteistä 1,1% on positiivisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa kaksi koronavirustartunnan saanutta potilasta. Karanteenissa on n. 130 henkilöä.

Lähestyvä juhlakausi valmistujaisjuhlineen voi merkitä riskiä koronavirustartuntojen nousulle. Juhlien järjestelyissä on noudatettava alueellisten terveysviranomaisten antamia yksityistilaisuuksia koskevia suosituksia. Lisäksi juhlissa kannattaa muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin epidemia-aikana. Tärkeintä on huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, noudattaa turvavälejä, käyttää tarvittaessa kasvomaskia ja varmistaa, että Koronavilkku-sovellus on toiminnassa puhelimessa. Lievienkin koronavirukseen viittaavien oireiden takia pitää hakeutua testiin, jättää juhlat väliin ja pysytellä kotona. Lue lisää vinkkejä turvallisten juhlien järjestämisestä THL:n tiedotteesta.

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa ja alueelliset suositukset säilyvät ennallaan. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran poikkeuksellisesti jo maanantaina 7.6.2021 arvioimaan tilannetta ja mahdollisuutta siirtymisestä koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen. Samalla arvioidaan mahdollisuutta keventää alueen rajoituksia ja suosituksia.

Päivän tilanne

Soiten alueella ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Viimeisin koronavirustartunta todettiin 30.5.2021.

Alueellinen tilannekuva löytyy Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi

Kehotamme kaikkia, joilla on vähäisiäkin koronaan sopivia oireita hakeutumaan herkästi koronatestiin. Lievilläkään oireilla ei tule liikkua kodin ulkopuolella!


(Tilanne 26.5.2021)

Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa – 5 uutta tartuntaa

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 26.5.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Soiten alue on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueellisiin suosituksiin tehtiin muutoksia 2. asteen etäopetuksen sekä harrastusten osalta. Suositusten voimassaoloaikaa jatkettiin 15.6.2021 saakka. Soiten alueella on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa.

Koronavirustartunnat ovat kääntyneet laskuun Soiten alueella, mutta tilanne on edelleen vakava. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 204 / 100 000 asukasta koko Soiten alueella. Valtaosa uusista tartunnoista todetaan jo valmiiksi karanteenissa olevilta, mutta edelleen esiintyy myös karanteenin ulkopuolisia tartuntoja sekä joukkoaltistumisia kouluissa ja työpaikoissa. Koronavirusnäytteistä 1,7% on positiivisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa kolme koronavirustartunnan saanutta potilasta.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa sekä Soiten asumispalveluyksiköissä on tehty erityistoimenpiteitä, jotta viruksen leviäminen Soiten yksiköihin voitaisiin estää. Keskussairaalassa on tehostettu suojaustoimenpiteitä ja potilaitten seulontaa koronaviruksen varalta.

Viranomaisryhmä teki seuraavat muutokset alueellisiin suosituksiin:

 • Alueen 2. asteen oppilaitokset ovat etäopetuksessa lukukauden loppuun saakka.
 • Harrastustoiminta ulkona max. 10 henkilön ryhmissä on mahdollista huomioiden koronaturvallisuusohjeistus.
 • Ulkotiloissa lasten ja nuorten ryhmissä noudatetaan Soiten leviämisvaiheen suosituksia kokoontumisrajoituksista (max. 10 hlöä).

Kevätjuhlat ja lukion lakkiaiset suositellaan järjestettäväksi pienimuotoisesti ilman yleisöä ja turvavälit ja hygieniasuositukset huomioiden. Koronatilanteen nopeatkin muutokset ovat edelleen mahdollisia. Tarkentavia suosituksia juhlajärjestelyistä voidaan tarvittaessa antaa ensi viikolla.

Uudet suositukset ovat voimassa 15.6.2021 saakka. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Jotta saisimme rauhoitettua koronatilanteen kesäksi, on tärkeää että jokainen huolehtii huolellisesti kokoontumissuositusten sekä tartunnan ehkäisyyn liittyvien hygieniaohjeistuksien noudattamisesta. Nyt on tärkeää vähentää lähikontaktien määrä minimiin ja huolehtia huolellisesta kasvomaskin käytöstä, 2 metrin turvaväleistä sekä käsihygieniasta. Tarpeettomia kokoontumisia tulee välttää!

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu varsinaiseen kokoukseen seuraavan kerran keskiviikkona 2.6.2021.


(Tilanne 18.5.2021)

Soiten alueella todettu 11 uutta koronavirustartuntaa

Soiten alueella on todettu 11 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat liittyvät samaan, viime aikoina tiedotettuun laajaan tartuntaketjuun. Soiten henkilöstö tekee parhaansa jatkoketjujen selvittämiseksi sekä altistuneiden kartoittamiseksi. Noin 70% viime aikaisista tartunnoista on pystytty jäljittämään yksilötasolla ja noin 90 % tartunnoista voidaan kohdentaa tartunnanlähteenä tilaan tai tapahtumaan.

Eilen Soitessa tehtiin uusi ennätys koronavirusnäytteiden otossa, kun näytteitä otettiin yhden päivän aikana 917 kpl. Laboratorioanalytiikka on ruuhkautunut suurien näytemäärien vuoksi, mikä viivästyttää testituloksen saamista. Koronavirusnäytteistä n. 2,9% on positiivisia.

Yhteensä 14 vuorokauden aikana on todettu 135 koronavirustartuntaa ja ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 174 / 100 000 Soiten alueella. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yksi koronavirustartunnan saanut potilas.


(Tilanne 16.5.2021)

Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen – 2. asteen oppilaitokset etäopetukseen

Perhon lukio siirtyy etäopetukseen 17.5.2021 – 21.5.2021 väliseksi ajaksi. Lukion opettajat tiedottavat huomisen päivän osalta oppituntien järjestämisestä ja etäopetus alkaa 18.5.2021 Teamsissä lukujärjestyksen mukaan.  

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui sunnuntaina 16.5.2021 ylimääräiseen kokoukseen arvioimaan alueellista tilannekuvaa. Koska keskeiset koronavirusepidemian leviämisvaiheen tunnusluvut täyttyvät, Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen. Viranomaisryhmä suosittelee, että kaikki 2. asteen oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen ensi viikoksi Soiten alueella.

Yhteensä 14 vuorokauden aikana on todettu 101 koronavirustartuntaa ja ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 130 / 100 000 asukasta Soiten alueella (tilanne 15.5.2021). Koronavirusnäytteistä n. 2,7% on positiivisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yksi koronavirustartunnan saanut potilas.

Alueen tautitilanne on nopeasti heikentynyt ja vakavaksi kehittynyt tilanne pyritään saamaan nopeasti hallintaan. Keskeiset leviämisvaiheen tunnusluvut täyttyvät Soiten alueella ja näin ollen viranomaisryhmä linjasi, että Soiten alue siirtyy koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen. Vakava koronavirustilanne heijastuu myös Soiten alueen lähikuntiin ja jatkotartuntoja on havaittu mm. Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Koronavirustartunnat keskittyvät tällä hetkellä etenkin nuoriin, 12-25-vuotiaisiin, ja sen vuoksi viranomaisryhmä suosittaa, että kaikki 2. asteen oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen ensi viikoksi (17-21.5.2021) Soiten alueella. Koronavirustilanne on heikentynyt nopeasti etenkin Kannuksessa, joten Kannuksen perusopetuksen 4-9-luokan oppilaat siirtyvät etäopetukseen ensi viikon ajaksi (17-21.5.2021). Myös muut kunnat voivat tehdä päätöksiä etäopetukseen siirtymisestä, joten suosittelemme seuraamaan päivittäin kunnan tiedottamista Wilman kautta.

Leviämisvaiheessa kasvomaskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita myös perusopetuksessa. Soiten alueella on pitkään ollut käytössä laajennettu kasvomaskisuositus ja korostamme edelleen sen tärkeyttä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille, myös rokotuksen saaneille, yli 12-vuotiaille:

 • julkisissa tiloissa, kuten kaupoissa ja muissa kodin ulkopuolisissa paikoissa
 • julkisessa liikenteessä (mm. koulukuljetukset) sekä riskiryhmäläisten kyydityksissä
 • alueen toisen asteen oppilaitoksissa (ammattikoulut ja lukiot) sekä korkeakouluissa ja yliopistoissa
 • alueen yläkouluissa
 • alueen alakouluissa yli 12-vuotiailla (5.-6.-luokat)
 • koronatestiin hakeutuessa
 • riskimaasta Suomeen palattaessa
 • Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 18.5.2021, jolloin tarkastellaan laajemmin alueellisia leviämisvaiheen suosituksia.

Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Pyydämme, että jokainen huolehtii nyt huolellisesti koronasuositusten noudattamisesta. Nyt on ehdottoman tärkeää vähentää lähikontaktien määrä minimiin ja huolehtia huolellisesta kasvomaskin käytöstä, 2 metrin turvaväleistä sekä käsihygieniasta. Tarpeettomia kokoontumisia tulee välttää! Koronavirustartunnan ehkäisyyn liittyviä hygieniaohjeistuksia sekä alueellisia suosituksia on noudatettava.

Kehotamme kaikkia, joilla on vähäisiäkin koronaan sopivia oireita hakeutumaan herkästi koronatestiin. Lievilläkään oireilla ei tule liikkua kodin ulkopuolella!


(Tilanne 11.5.2021)

Keski-Pohjanmaan alueellisen COVID-19-viranomaistyöryhmän suosituksen mukaan, kaikki sisätiloissa tapahtuva aikuisten ja lasten harrastustoiminta keskeytetään 11.5.2021 ja ovat voimassa näillä näkymin 23.5.2021 asti.

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui tiistaina 11.5.2021 arvioimaan alueellista tilannekuvaa sekä alueellisia suosituksia. Keskeiset kiihtymisvaiheen tunnusluvut täyttyvät Soiten alueella, joten alueellisia kokoontumissuosituksia tiukennetaan ja Kokkolan ammattiopiston opiskelijat siirtyvät etäopetukseen. Soiten alueella on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, jotka liittyvät samaan, aiemmin tiedotettuun laajaan tartuntaketjuun.

Alueen tautitilanne on heikentynyt huomattavasti viikon aikana ja tilanne on vakava. Keskeiset kiihtymisvaiheen tunnusluvut täyttyvät Soiten alueella ja näin ollen on tarpeen tehdä tiukennuksia alueellisiin suosituksiin. Muutokset suosituksiin ovat seuraavat:

 • yksityistilaisuuksien kokoontumissuositus sisätiloissa on max. 10 henkilöä
 • yksityistilaisuuksien kokoontumissuositus ulkona on max. 20 henkilöä
 • kaikki sisätiloissa tapahtuva aikuisten ja lasten harrastustoiminta keskeytetään
 • Kokkolassa ammattikampuksen oppimisympäristöissä opiskelleet Keski-Pohjanmaan ammattiopiston, Kokkolan kaupungin ammattilukion ja Ammattiopisto Luovin opiskelijat siirtyvät etäopetukseen ajalla 12-23.5.2021.
 • Keskiviikkona 5.5. tai sen jälkeen Kokkolan ammattikampuksella oleskelleet opiskelijat, opettajat ja muut mahdolliset henkilöt siirtyvät omaehtoiseen karanteeniin.

Uudet, alueelliset suositukset ovat voimassa ajalla 12-23.5.2021. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

Aluehallintoviraston (AVI) päätöksestä Soiten alueella yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamääräärajoitus on tällä hetkellä 50 henkilöä ja AVI tiedottaa erikseen mahdollisista muutoksista osallistujamäärärajoitukseen.

Pyydämme, että jokainen huolehtii nyt huolellisesti koronasuositusten noudattamisesta. Nyt on ehdottoman tärkeää vähentää lähikontaktien määrä minimiin ja huolehtia huolellisesta kasvomaskin käytöstä, 2 metrin turvaväleistä sekä käsihygieniasta. Tarpeettomia kokoontumisia tulee välttää! Koronavirustartunnan ehkäisyyn liittyviä hygieniaohjeistuksia sekä alueellisia suosituksia on noudatettava.

Seuraava alueellisen COVID-19-viranomaisryhmän kokous pidetään keskiviikkona 19.5.2021 tai aikaisemmin tilanteen niin vaatiessa.


(Tilanne 29.4.2021)

 Kokoontumisia koskevat suositukset 3.5.2021 alkaen 

 • Yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja elleivät turvavälit toteudu. Erityistä huomiota on kiinnitettävä tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. 
 • Tilaisuuksien järjestäjät vastaavat itse tilaisuuksien varotoimista ja osallistujamäärästä. 
 • Perheen ulkopuolisia lähikontakteja ja yleisötilaisuuksia suositellaan välttämään oman harkinnan mukaan.
 • Sosiaalisten kontaktien vähentämiseksi suositellaan välttämään isoja väkijoukkoja ja esim. oleskelua kauppakeskuksissa. Erityistä varovaisuutta suositellaan noudatettavaksi iän tai perussairauden vuoksi riskiryhmään kuuluville. 

Harrastustoimintaa koskevat suositukset 

 • Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa sisätiloissa suositellaan noudatettavaksi 20 henkilön kokoontumisrajoitusta. Suositus koskee myös sisätiloissa järjestettävää ryhmämuotoista kilpaurheilutoimintaa sekä joukkueiden ja harjoitusryhmien toimintaa, mikäli sille ei ole erityisiä perusteita tai velvoitteita (esim. maajoukkue- ja SM-tasojen kilpailu- ja harjoittelutoiminta). Suositus koskee kaikkea aikuisten harrastustoimintaa. 
 • Harrastustoiminta ulkona alle 50 henkilön ryhmissä on mahdollista noudattaen OKM ja THL:n antamia suosituksia. 
 • Linkki: Koronariskin vähentäminen vapaa-ajan liikunnassa ja muussa harrastustoiminnassa (THL) 
 • Lasten ja nuorten harrastustoimintaa, jossa ryhmäkoko on alle 50, voidaan toteuttaa myös sisätiloissa noudattaen OKM ja THL:n antamia suosituksia. 
 • Lasten ja nuorten harrastustoiminta suositellaan kuitenkin siirrettäväksi ulkotiloihin. Ulkotiloissa lasten ja nuorten ryhmille ei ole kokoontumisrajoituksia. Ulkotiloissa lasten ja nuorten harrastustoimintaa voidaan järjestää huomioiden koronaturvallisuusohjeistus. 
 • Otteluissa, turnaustoiminnassa ja esityksissä sekä katsomon yleisömäärässä tulee huomioida AVI:n kokoontumisrajoitukset. 

Kuntien ylläpitämät julkiset tilat 

 • Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat voivat olla auki erityisjärjestelyin ja toteuttamalla tiloissa koronaturvallisia toimintatapoja. 
 • Urheiluhalleissa voidaan turvatoimet huomioiden mahdollistaa aikuisten ja lasten harjoittelu ja harrastustoiminta. 
 • Nuorisotilat, kirjastot, museot, teatterit ja vastaavat toiminnot voidaan pitää auki erityisjärjestelyin huomioiden AVI:n voimassa olevat kokoontumisrajoitukset. 

Alueella on voimassa laajennettu kasvomaskisuositus 

Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 12-vuotiaille: 

 • julkisissa tiloissa, kuten kaupoissa ja muissa kodin ulkopuolisissa paikoissa 
 • julkisessa liikenteessä sekä riskiryhmäläisten kyydityksissä 
 • alueen toisen asteen oppilaitoksissa (ammattikoulut ja lukiot) sekä korkeakouluissa ja yliopistoissa 
 • alueen yläkouluissa (7.-9.-luokkalaiset) 
 • koronatestiin hakeutuessa 
 • riskimaasta Suomeen palattaessa 
 • Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. 

 

Etätyösuositus 

 • Suositellaan etätyön hyödyntämistä jos mahdollista. 
 • Työpaikoille suositellaan taukojen porrastusta ja suojaetäisyyksien pitämistä sekä kasvomaskien käyttöä henkilökontakteissa. 

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen, tehostussuositus 

 • Ikääntyneet ja riskiryhmät tulee edelleen huomioida erityisen tarkasti. 
 • Sairaalaosastojen ja asumisyksiköiden vierailuissa noudatetaan näistä erikseen annettuja ohjeita (THL). Tarkista toimintayksikön ajantasaiset ohjeet ennen vierailua. 

Matkustussuositukset 

 • Suositellaan välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista. 

Toimintaohje ulkomailta saapuville 

 • Noudatetaan voimassa olevia rajaturvallisuusohjeita: o riskimaista tuleville todistus negatiivisesta testistä tai sairastetusta taudista tai testi rajanylityspisteellä ja 72 h kuluttua 
  • vaihtoehtoisesti 14 vuorokauden omaehtoinen karanteeni 
 • Mikäli tartuntatautilääkäri on määrännyt henkilön karanteeniin, ei negatiivinen testitulos päätä karanteenia. Päätös karanteenin loppumisesta vaatii lääkärin kannanoton. 

Estä koronaviruksen leviäminen 

 • Jos saat oireita, pysy kotona ja hakeudu testiin ajoissa ja lievissäkin oireissa 
 • Käytä maskia 
 • Pese kätesi tai käytä käsidesiä oikeaoppisesti
 • Yski hihaan tai nenäliinaan
 • Pidä etäisyyttä toisiin ihmisiin – muista 2 metrin turvaväli! 
 • Lataa ja käytä Koronavilkkua 
 • Kun vuorosi tulee, ota koronarokote 

Vastuu terveydestämme on minulla ja sinulla! 


(Tilanne 3.3.2021)

Tämänhetkiset määräykset ja suositukset SOITEn alueella

Keski-Pohjanmaa siirtyi 13.1.2021 koronaviruksen perustasolle. Koska koronavirustilanne on valtakunnallisesti kuitenkin edelleen vakava, ei suosituksia ole merkittävästi lievennetty. Suositukset ovat voimassa 18.4.2021 saakka.

AVI:n voimassa oleva määräys kokoontumisista

Alueellisen COVID-19 viranomaisryhmän suositukset

Ajantasaiset alueelliset koronavirussuositukset löytyvät tältä sivulta ja tätä päivitetään tarpeen mukaan.

Kokoontumisrajoitukset

 • Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Erityistä huomiota on kiinnitettävä tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.
 • Tilaisuuksien järjestäjät vastaavat itse tilaisuuksien varotoimista ja osallistujamäärästä.
 • Perheen ulkopuolisia lähikontakteja suositellaan välttämään oman harkinnan mukaan, ja enimmäismäärä kokoontumisille samalla kertaa on 10 henkilöä. Esimerkiksi perheiden välisiä tapaamisia ja yleisötilaisuuksiin osallistumista on hyvä mahdollisuuksien mukaan vähentää tai välttää.
 • Sosiaalisten kontaktien vähentämiseksi suositellaan välttämään isoja väkijoukkoja ja esim. oleskelua kauppakeskuksissa.

Harrastustoimintaa koskevat suositukset

 • Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa suositellaan, että keskeytetään kaikenlainen sisätiloissa järjestettävä, ryhmämuotoinen harrastustoiminta. Suositus koskee myös sisätiloissa järjestettävää ryhmämuotoista kilpaurheilutoimintaa sekä joukkueiden ja harjoitusryhmien toimintaa, mikäli sille ei ole erityisiä perusteita tai velvoitteita (esim. maajoukkue- ja SM-tasojen kilpailu- ja harjoittelutoiminta).
 • Mahdollisuuksien mukaan harrastukset kannattaa siirtää ulos tai järjestää etätoimintana.
 • Sisätiloissa tapahtuva Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetus suositellaan siirrettäväksi etäopetukseksi.
 • Lasten ja nuorten harrastustoiminta, jossa ryhmäkoko on alle 20, voidaan toteuttaa turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut, turnaustoiminta ja esitykset suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä (esim. striimaus). Lasten ja nuorten harrastustoiminta suositellaan siirrettäväksi ulkotiloihin.

Kuntien ylläpitämät julkiset tilat

 • Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat voivat olla auki erityisjärjestelyin. Uimahalleissa on huolehdittava riittävistä turvaväleistä sekä hygieniasta. Turvavälien toteutumisen mahdollistamiseksi esimerkiksi pukukopeista voidaan avata ohjeellisesti noin joka neljäs ja esim. sauna- tai pesutiloissa henkilöiden määrää tulee rajoittaa.
 • Urheiluhalleissa voidaan turvatoimet huomioiden mahdollistaa muiden kuin joukkuelajien harjoittelu ja harrastustoiminta.
 • Nuorisotilat voidaan pitää auki erityisjärjestelyin.
 • Kirjastojen lukusalit voivat olla auki turvavälit ja hygieniasuositukset huomioiden. Kirjastoautojen, kirjailijavierailujen ja lukupiirien toiminta siirtyy tauolle.

Laajennettu kasvomaskisuositus

Keski-Pohjanmaan maakunnassa on voimassa laajennettu kasvomaskisuositus.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 12-vuotiaille:

 • julkisissa tiloissa, kuten kaupoissa ja muissa kodin ulkopuolisissa paikoissa
 • julkisessa liikenteessä sekä riskiryhmäläisten kyydityksissä
 • alueen toisen asteen oppilaitoksissa (ammattikoulut ja lukiot) sekä korkeakouluissa ja yliopistoissa
 • alueen yläkouluissa (7.-9.-luokkalaiset)
 • koronatestiin hakeutuessa
 • riskimaasta Suomeen palattaessa
 • Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Linkit:
Kasvomaskisuositus alueella
Näin käytät kasvomaskia oikein

Etätyösuositus

 • Suositellaan etätyön hyödyntämistä jos mahdollista. Etätyötä suositellaan erityisesti julkisen ja yksityissektorin työntekijöille.
 • Työpaikoille suositellaan myös taukojen porrastusta ja suojaetäisyyksien pitämistä sekä kasvomaskien käyttöä. Työnantajien vastuulla on kuitenkin järjestää turvalliset työolosuhteet. Työjärjestelyillä vähennetään lähikontakteja muita riskitekijöitä työpaikoilla.

Oppilaitoksia koskevat suositukset

 • Toisen asteen oppilaitokset jatkavat toistaiseksi lähiopetusta, mutta oppilaitoksissa noudatetaan tarkasti koronaturvallisuusohjeita ja 2. asteen oppilaitoksissa on käytössä vahva maskisuositus.
 • Katso kotikuntasi suositukset, rajoitukset ja päätökset oppilaitosten toimintaan liittyen.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen, tehostussuositus

 • Ikääntyneet ja riskiryhmät tulee edelleen huomioida erityisen tarkasti.
 • Vanhustenhuollon sisätiloissa vierailujen on tapahduttava tarkasti hoidettavan omassa huoneessa ja yleisiä oleskelutiloja vältetään. Tarkista toimintayksikön ajantasaiset ohjeet ennen vierailua.

Matkustussuositukset

 • Suositellaan välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista.

Suositus ulkomailta saapuneille kausityöntekijöille

 • Ulkomailta saapuneiden kausityöntekijöiden on suositeltavaa olla maahan saapumisen jälkeen ja ennen työn aloitusta 10 vuorokautta omaehtoisessa karanteenissa.
 • Mikäli työntekijää ei ole testattu maahan saapumisen yhteydessä lentoasemalla, on suositeltavaa, että työntekijä testataan omaehtoisen karanteenin aikana myös siinä tapauksessa, että työntekijä on oireeton.
 • Mikäli työntekijälle ilmaantuu omaehtoisen karanteenin aikana covid-19 -infektioon liittyviä oireita, on suositeltavaa, että työntekijä myös tuolloin testataan. Vaikka virustestin tulos olisi negatiivinen, on suositeltavaa, että työntekijä jatkaa omaehtoista karanteenia suositellun ajan (10 vrk) loppuun saakka.
 • Mikäli tartuntatautilääkäri on määrännyt henkilön karanteeniin, ei negatiivinen testitulos päätä karanteenia. Päätös karanteenin loppumisesta vaatii lääkärin kannanoton.

Perussairauksia sairastaville suositellaan varovaisuutta

 • THL suosittelee, että kaikki henkilöt, joilla on joku perussairaus, välttelevät mahdollisuuksien mukaan ihmismassoja ja peruuttavat sellaiset menot, jotka eivät ole heille välttämättömiä.

Estä koronaviruksen leviäminen

 • Jos saat oireita, pysy kotona ja hakeudu testiin ajoissa ja lievissäkin oireissa
 • Käytä maskia
 • Pese kätesi tai käytä käsidesiä ahkerasti
 • Yski hihaan tai nenäliinaan
 • Pidä etäisyyttä toisiin ihmisiin – muista 2 metrin turvaväli!
 • Lataa ja käytä Koronavilkkua
 • Kun vuorosi tulee, ota koronarokote

Vastuu terveydestämme on minulla ja sinulla!

(Tilanne 18.12.2020)

Perhossa oheiset SOITEn linjaukset näkyvät seuraavasti

ajalla 4.12.2020 – 10.1.2021:

 • Nuoppari pidetään suljettuna
 • Kirjastossa lainaus ja palautus toimivat normaalisti, mutta oleskelua pyritään välttämään
 • Liikuntasalit ja kuntosali suljetaan
 • Varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio toimivat normaaliin tapaan
 • Lukiolaisille otetaan käyttöön visiirit/maskit

Seuratkaa tiedottamista täällä

Lue koko SOITEn tiedote…


(Tilanne 23.11.2020)

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueensa kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Määräys on voimassa ajalla 1.12.–31.12.2020.


(Tilanne 27.8.2020)

Kasvomaskien jakelu vähävaraisille aloitetaan Soitessa

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite aloittaa kasvomaskien jakamisen vähävaraisille maanantaina 31.8.2020. Jaamme ensisijaisesti kankaisia kasvomaskeja neljä kappaletta per henkilö. Maskien mukana annetaan ohjeet kasvomaskin oikeaoppiseen käyttöön ja pesuun. Suurin osa jaettavista kangasmaskeista on uudelleenkäytettäviä kangasmaskeja, joita on ollut Soiten yksiköissä työntekijöiden käytössä. Kangasmaskit on käytön jälkeen pesty teollisesti ja säilytetty oikeaoppisesti varastossa.

Lue lisää…


(Tilanne 14.8.2020)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi torstaina suosituksen kasvomaskien käytöstä.
Suositus koskee sairaanhoitopiirejä, joiden alueella on todettu koronavirustartuntoja viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana. Näin ollen suositus ei tällä hetkellä koske Soiten aluetta.
Suomessa oli 12.8 neljä sairaanhoitopiiriä, joiden alueella ei ole todettu covid-19-tartuntoja viimeisten kahden viikon aikana ja Keski-Pohjanmaa on yksi näistä alueista.
Maskia kuitenkin suositellaan käytettävän mikäli odotat koronatestin tulosta ja on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Samoin jos liikut VR:n junilla.


(Tilanne 4.5.2020)

Valtioneuvosto linjasi tiedotustilaisuudessaan 4.5.2020 rajoitusten asteittaisesta purkamisesta.

Kirjastoissa kirjojen ja muun aineiston uloslainaus sallitaan 5.5.2020 alkaen. Kirjastot eivät kuitenkaan vielä aukea täydellä teholla, vasta 1.6 alkaen.
Sovi hausta (aineistokassi) puhelimitse kirjaston henkilökunnan kanssa kirjaston aukioloaikana. Tämäkin ohje vielä täsmentyy aluehallintoviraston ohjeistuksella tämän viikon aikana.
Tarkemmat tiedot esimerkiksi kirjastosta, kouluista ja päivähoidosta viikonloppuna ilmestyvässä Perholainen-kuntatiedotteessa.

(Tilanne 25.3.)

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustila ja valmiuslaista tulevat rajoitukset vaikuttavat laajasti jokaisen kunnan palveluiden järjestämiseen. Perhon kunnallakaan ei ole valmiita ratkaisuja kaikkiin ennalta-arvaamattomiin ja muuttuneisiin olosuhteisiin. Me kuitenkin arvioimme aktiivisesti ja jatkuvasti tilannetta. Tällä hetkellä ei aihetta siis paniikkiin!
On kuitenkin luonnollista tuntea epävarmuutta koronaviruksen leviämisestä, omasta ja läheisten terveydestä sekä taloudellisesta toimeentulosta.
Kuntalaisten akuutteihin avuntarpeisiin kunnassa pystytään kuitenkin reagoimaan nopeasti, eikä avun tarvitsijoita jätetä pulaan, jos hätä on. Esimerkiksi Lions Club ja paikalliset ruokakaupat sekä apteekki ovat järjestäneet kauppatavaroiden ja lääkkeiden maksutonta kotiin kuljetusta.
Kouluruokailun järjestäminen on herättänyt myös keskustelua. Tällä hetkellä Perhon kunnassa toimitaan valtakunnallisen linjauksen mukaan ja kouluruokailu järjestetään lähiopetuksessa oleville oppilaille. Kartoitamme kuitenkin asiaa mikäli poikkeustila pitkittyy.
Vielä muistutuksena THL:n ja Soiten ohjeistus kuvana. Pidetään huolta toisistamme!

(Tilanne 19.3.)

Valtioneuvosto totesi tiedotustilaisuudessaan 16.3.2020 Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus linjasi lisätoimenpiteitä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä ja turvata yhteiskunnan toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti.

Nämä linjaukset tarkoittavat Perhon kunnassa sitä, että Perhon kunnanvirasto on suljettuna 13.4.2020 saakka. Suurin osa työntekijöistä on etätyössä ja pyydämme ottamaan yhteyttä soittamalla tai sähköpostilla, asiakaspalveluaika on klo 8.30-14.30. Tarvittaessa voimme sopia kiireellisiin asioihin tapaamisajan kunnanvirastolle. Perhon kunta toivoo kaikille asukkaille kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta. Tämänhetkisen tiedon mukaan (19.3) Perhon kunnan alueella ei ole todettuja koronavirusinfektioita. Seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti.

Koulut on suljettu 18.3.2020 alkaen ja lähiopetus niissä keskeytetty (pois lukien kriittisten alojen henkilöstön 0-3 luokkalaiset lapset, tällä hetkellä 15 oppilasta lähiopetuksessa). Etäopetus käynnistyy täydellä teholla maanantaina 23.32020. Huoltajien ensisijainen tiedotuskanava on Wilma.

Varhaiskasvatusyksiköt pidetään toiminnassa. Tällä turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhempien työssäkäynti. Suositus kuitenkin on, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. Poikkeustilan aikana varhaiskasvatuksen maksut hyvitetään kotona lastaan hoitaville perheille.

Kirjasto, nuoppari, liikuntasalit ja kuntosali pidetään suljettuna. Kirjaston kirjat voi palauttaa ulko-ovessa olevan palautusluukun kautta. Myöhästymismaksuja ei peritä poikkeusaikana. Nuoristoimen työntekijät ovat nuorten tavoitettavissa eri viestintäkanavissa ja myös puhelimella ja sähköpostilla.

Valtioneuvosto velvoitti yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Vältämme jokainen turhaa oleilua yleisillä paikoilla, huolehdimme hyvästä käsihygieniasta sekä itsemme ja läheistemme terveydestä.

Perhon kunnassa toimitaan eri viranomaisten ohjeistusten mukaisesti ja ajantasaisen tiedon löydät Perhon kunnan nettisivuilta www.perho.com.

Perhon varautumistilanne on hyvä ja tilanne tällä hetkellä hallinnassa.


(Tilanne 17.3. klo 19.40)

Perhon kunnanvirasto menee Valtioneuvoston linjausten mukaisesti kiinni ke 18.3.2020. Suurin osa työntekijöistä tulee olemaan etätyössä, mutta soittamalla saa yhteyden ja tarvittaessa myös tapaamisajan kiireellisiin asioihin sovittua.

Kirjasto, nuoppari, liikuntasalit ja kuntosalit pidetään suljettuna toistaiseksi. Vältetään myös yli 10 hengen julkisia kokoontumisia. Kunnan viralliset kokoukset pyritään järjestämään etäyhteydellä.

Kouluissa lähiopetus järjestetään kriittisten alojen työntekijöiden 0-3 luokkalaisille ja tarvittaessa vaativan erityisen tuen lapsille. Samoilla kriteereillä järjestetään myös päivähoito.

Pieni hengähdystauko etäopiskelun aloittaville lapsille ja nuorille ke-pe. Etäopetus käynnistyy täydellä teholla ma 23.3.2020. Materiaalit, tehtävät ja ohjeet saadaan tällä viikolla tehtyä. Tavoite on, että lapset ja nuoret opiskelevat opettajiensa ja vanhempiensa tuella lukujärjestyksen mukaisesti. Päivärytmistä kannattaa pitää jokaisen kiinni.

Toinen ylimääräinen Perholainen-kuntatiedote pyritään saamaan vielä viikonlopuksi jakoon.

Perhossa ei ole todettu koronavirustartuntoja. Edelleenkään paniikkiin tai hysteriaan ei ole aihetta.


(Tilanne 16.3. klo 19.00)

Suomen hallitus linjasi tämän iltapäivän tiedotustilaisuudessaan toimintoja korona-epidemian hillitsemiseksi. Nämä vaikuttavat myös Perhon kuntaan oleellisesti, muun muassa koulut suljetaan ja opetus järjestetään suurimmalle osalle etäopiskeluna ja kunnan työntekijöistä osa tulee olemaan etätyössä. Alakoululaiset ja yläkoululaiset tulevat kouluun tiistaina vielä normaalisti. Lukiolaiset jäävät heti etäopiskeluun. Kaikista näistä tiedotamme tiistain aikana niin henkilöstöä, huoltajia, oppilaita kuin kuntalaisiakin. Tarvittavat päätökset tehdään tämän illan ja huomisen aikana.


(Tilanne 15.3. klo 13.00)

Soiten alueella on todettu yksi uusi koronavirustapaus. Tartunta varmistui lauantaina 14. maaliskuuta ja se on saatu Itävallasta. Keski-Pohjanmaalla nyt kaksi todettua tartuntaa.

Liikuntasalit ja kuntosali ovat suljettuna toistaiseksi.

Perhossa ei ole todettu koronavirustartuntoja. Edelleenkään paniikkiin tai hysteriaan ei ole aihetta.


(Tilanne 14.3.2020 klo 11.10)

Soite tiedottaa

Soiten alueella on yksi todettu koronavirustartunta. Tilanne on Soitella hallinnassa. Perhossa ei edelleenkään yhtään tartuntaa.

Soite avaa oman Koronapoliklinikan 14.3.2020 (Mariankatu 28 H-ovi), avoinna joka päivä klo 10-15. Näytteenotto keskitetään tälle poliklinikalle. Koronaneuvontanumero, puh. 06 828 7499. Puhelinajan ulkopuolella, ota yhteyttä seuraavasti:
• Aikuiset, yli 15-vuotiaat sairastuneet: Soiten yhteispäivystys, puh. 06 826 4500 virka-ajan ulko-puolella
• Alle 16-vuotias sairastunut: Soiten lastenpäivystys, puh. 06 826 4444

Soiten yksiköiden osalta toimintaa supistetaan.

Terveyskeskusvastaanotoille ei anneta aikoja kiireettömiä tai kontrolliaikoja toistaiseksi ja osa lääkäri- ja hoitajavastaanotoista on suljettu (tällä hetkellä ei Perho). Leikkaussalissa tehdään vain päivystykselliset ja kiireelliset leikkaukset. Syöpätautien ja hematologian poliklinikka toimii normaalisti. Neuvoloissa hoidetaan vain pienet vauvat ja raskaana olevat. Synnytysyksikössä synnytysvalmennukset ja tutustumiskäynnit peruttu. Perhon toimintakeskus on suljettu.

Kouluterveydenhuollon vastaanotto on suljettu. Kouluterveydenhoitajat ovat tavoitettavissa puhelimitse tai Wilman kautta.

Soite kehottaa välttämään vierailuja Soiten alueen yksiköissä, myös vanhainkodeissa.

Vältä matkailua niin kotimaassa kuin ulkomailla. Perheen tai perheenjäsenten palatessa ulkomailta, varoaika on 7 vuorokautta (ohjeistus voi muuttua tarvittaessa). Päivähoitoon, töihin tai kouluun ei mennä varoaikana ja vältetään muiden ihmisten kontakteja.

Soiten puolesta,

Sivistys- ja hallintojohtaja Mervi Pääkkö


(Tilanne 13.3.2020)

Maailman terveysjärjestö (WHO) julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020. Ulkoministeriö suosittaa 12.3.2020, että kaikkea matkustamista ulkomaille tulee välttää ja se luopuu eri maiden matkustustiedotteiden muuttamisesta.

Keski-Pohjanmaalla, eikä Perhossa ole vielä yhtään koronavirustartuntaa. Normaali varovaisuus ja hyvä käsihygienia riittää tällä hetkellä, mihinkään paniikkiin tai hysteriaan ei ole aihetta.

Perhon kunnassa toimitaan eri viranomaisten ohjeistusten mukaisesti ja ajantasaisen tiedon löydät Perhon kunnan nettisivuilta www.perho.com

Jos epäilet saaneesi koronaviruksen aiheuttaman COVID-19 -tartunnan, ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoosi tai Soiten päivystykseen puhelimitse. Ja ole yhteydessä myös työnantajaasi.

Soite on avannut neuvontapuhelimen koronaviruskysymyksiin liittyen. Puhelinnumero on 06 828 7499. Numerosta vastataan joka päivä klo 10-14. Puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka selvittää, onko koronaviruksen aiheuttamaa infektiota syytä epäillä. Mikäli koronavirusinfektio vaikuttaa mahdolliselta, soittajalle annetaan toimintaohjeet.

Seuraa SOITEn tiedottamista aiheesta osoitteessa:
http://www.soite.fi/soite-tiedotteet


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Ulkoministeriön ohje koronaepidemian hillitsemiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi

• Vältä kättelyä tervehtiessä

• Vältä koskettamasta silmiä, nenää tai suuta ellet ole juuri pessyt käsiäsi

• Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla tai yski hihaasi, älä käsiisi. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

• Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, eli pese kädet usein lämpimällä vedellä ja saippualla

• Käytä käsien desinfiointihuuhdetta tarvittaessa
– Ota käsihuuhdetta runsaasti, noin ruokalusikallinen kämmeneesi, ja hiero siihen sormenpäät ja peukalot ja lopuksi hiero aine kauttaaltaan käsiisi. Käsihuuhteella on suositeltavaa puhdistaa kädet myös käsineiden riisumisen jälkeen.

• Vältä kotimaan ja ennen kaikkea ulkomaan matkailua
– Suositeltavaa on pitää vähintään 7-14 vrk:n varoaika työstä, koulusta ja päivähoidosta varsinkin ulkomaanmatkalta palatessa. Ohjeistus koskee kaikkia perheenjäseniä.

• Vältä yleisötapahtumia, isoja kauppakeskuksia ja muita väentungoksia.

• Puhdista kodin pinnat usein ja huolellisesti ja huolehdi esimerkiksi puhelimen, näppäimistön ja kaukosäätimen puhtaudesta.

• Huolehdi käymälähygieniasta ja sulje WC-istuimen kansi ennen huuhtelua.

Muistutamme myös, että mikäli perheessä on flunssan oireita, pyydämme jäämään kotiin eikä myöskään oireettomia sisaruksia tuotaisi päivähoitoon tai kouluun.


Jos sairastut äkilliseen hengitystieinfektioon, ei sinun tule mennä töihin, kouluun tai päivähoitoon. Äkillinen hengitystieinfektio tarkoittaa kuumetta, yskää, kurkkukipua ja nuhaa, johon voi liittyä muita oireita kuten lihaskipua tai päänsärkyä. Tämä on yleinen ohje, joka on voimassa tavallisestikin, mutta koronaviruksen takia sen merkitys on korostunut. Koronaviruksen itämisaika on 2-12 vrk.

Koronavirus voi olla hengenvaarallinen, kuten normaali kausiinfluenssakin, etenkin vanhemmalle väestölle ja perussairauksia omaaville ihmisille.

Jos lapsi, nuori, työntekijä tai perheenjäsen aivastaa tai yskii, käännä kasvosi hetkeksi poispäin. Tarjoa henkilölle puhdas kertakäyttöpaperi, johon hän voi yskiä tarvittaessa, tai pyydä häntä yskimään hihaansa.

Vältä ikäihmisten tapaamisia flunssaisena.


Muutokset varhaiskasvatuksen ja koulujen toiminnassa

• Vierailijoiden tuloa kouluihin ja varhaiskasvatuksen yksiköihin rajoitetaan.

• Tiedotuskanavana huoltajille toimivat Daisy ja Wilma

• Kaikki vierailut ja retket on peruttu toistaiseksi

• Tarvittaessa keskeytämme myös kerhojen, nuorisotilan, kuntosalin ja liikuntasalien toiminnan. Näistä tiedotamme erikseen.


SOITE TIEDOTTAA!

Soiten alueella ei vielä yhtään koronavirustartuntaa. Soite avaa oman Koronapoliklinikan 14.3.2020 (Mariankatu 28 H-ovi), avoinna joka päivä klo 10-15. Näytteenotto keskitetään tälle poliklinikalle. Koronaneuvontanumero, puh. 06 828 7499. Puhelinajan ulkopuolella, ota yhteyttä seuraavasti:

• Aikuiset, yli 15-vuotiaat sairastuneet: Soiten yhteispäivystys, puh. 06 826 4500 virka-ajan ulko-puolella

• Alle 16-vuotias sairastunut: Soiten lastenpäivystys, puh. 06 826 4444

Soiten yksiköiden osalta toimintaa supistetaan.

Terveyskeskusvastaanotoille ei anneta aikoja kiireettömiä tai kontrolliaikoja toistaiseksi ja osa lääkäri- ja hoitajavastaanotoista on suljettu (tällä hetkellä ei Perho). Leikkaussalissa tehdään vain päivystykselliset ja kiireelliset leikkaukset. Syöpätautien ja hematologian poliklinikka toimii normaalisti. Neuvoloissa hoidetaan vain pienet vauvat ja raskaana olevat. Synnytysyksikössä synnytysvalmennukset ja tutustumiskäynnit peruttu. Perhon toimintakeskus on suljettu. Kouluterveydenhuollon vastaanotto on suljettu.

Kouluterveydenhoitajat ovat tavoitettavissa puhelimitse tai Wilman kautta.

Soite kehottaa välttämään vierailuja Soiten alueen yksiköissä, myös vanhainkodeissa.

Vältä matkailua niin kotimaassa kuin ulkomailla. Perheen tai perheenjäsenten palatessa ulkomailta, varoaika on 7 vuorokautta (ohjeistus voi muuttua tarvittaessa). Päivähoitoon, töihin tai kouluun ei mennä varoaikana ja vältetään muiden ihmisten kontakteja.

Soiten puolesta,
Sivistys- ja hallintojohtaja Mervi Pääkkö


Ylioppilaskokeiden kevään reaalikokeiden päiviä aikaistetaan viikolla koronavirustilanteen takia.

Koepäivät tiivistetään niin, että uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemiaa, maantieteen, terveystiedon, psykologian, filosofian, historian, fysiikan ja biologian koepäivät ovat jo 17. maaliskuuta ja 19. maaliskuuta.

Nyt koepäiviä muutetaan niin, että 20. maaliskuuta mennessä tutkinto on järjestetty saamen äidinkielen koetta lukuun ottamatta.

Näin uusi aikataulu on seuraava:

 • ma 16.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
 • ti 17.3. (siirretty 24.3. päivästä) uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto
 • ke 18.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
 • to 19.3. (siirretty 26.3. päivästä) psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
 • pe 20.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)
 • ma 23.3. saamen äidinkielen koe

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan aikaistamisella pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen ja se, että mahdollisimman moni voisi suorittaa kokeen, vaikka koronatilanne laajenisi.