HUOMIO!

Varoituskolmio Liikuntatilojen rajoitukset jatkuvat Keski-Pohjanmaan alueellisen COVID-19-viranomaistyöryhmän mukaan ainakin 28.2.2021 saakka!Varoituskolmio
LUE AJANKOHTAINEN TIEDOTE

Korona-tiedote (päivitetty 18.12.2020)

Perhon kunnan tunnus keltainen perhonen.

SOITEn reaaliaikaiset tiedotteet

 

(Tilanne 18.12.2020)

Perhossa oheiset SOITEn linjaukset näkyvät seuraavasti

ajalla 4.12.2020 – 10.1.2021:

 • Nuoppari pidetään suljettuna
 • Kirjastossa lainaus ja palautus toimivat normaalisti, mutta oleskelua pyritään välttämään
 • Liikuntasalit ja kuntosali suljetaan
 • Varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio toimivat normaaliin tapaan
 • Lukiolaisille otetaan käyttöön visiirit/maskit

Seuratkaa tiedottamista täällä

Lue koko SOITEn tiedote…


(Tilanne 23.11.2020)

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueensa kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Määräys on voimassa ajalla 1.12.–31.12.2020.


(Tilanne 27.8.2020)

Kasvomaskien jakelu vähävaraisille aloitetaan Soitessa

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite aloittaa kasvomaskien jakamisen vähävaraisille maanantaina 31.8.2020. Jaamme ensisijaisesti kankaisia kasvomaskeja neljä kappaletta per henkilö. Maskien mukana annetaan ohjeet kasvomaskin oikeaoppiseen käyttöön ja pesuun. Suurin osa jaettavista kangasmaskeista on uudelleenkäytettäviä kangasmaskeja, joita on ollut Soiten yksiköissä työntekijöiden käytössä. Kangasmaskit on käytön jälkeen pesty teollisesti ja säilytetty oikeaoppisesti varastossa.

Lue lisää…


(Tilanne 14.8.2020)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi torstaina suosituksen kasvomaskien käytöstä.
Suositus koskee sairaanhoitopiirejä, joiden alueella on todettu koronavirustartuntoja viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana. Näin ollen suositus ei tällä hetkellä koske Soiten aluetta.
Suomessa oli 12.8 neljä sairaanhoitopiiriä, joiden alueella ei ole todettu covid-19-tartuntoja viimeisten kahden viikon aikana ja Keski-Pohjanmaa on yksi näistä alueista.
Maskia kuitenkin suositellaan käytettävän mikäli odotat koronatestin tulosta ja on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Samoin jos liikut VR:n junilla.


(Tilanne 4.5.2020)

Valtioneuvosto linjasi tiedotustilaisuudessaan 4.5.2020 rajoitusten asteittaisesta purkamisesta.

Kirjastoissa kirjojen ja muun aineiston uloslainaus sallitaan 5.5.2020 alkaen. Kirjastot eivät kuitenkaan vielä aukea täydellä teholla, vasta 1.6 alkaen.
Sovi hausta (aineistokassi) puhelimitse kirjaston henkilökunnan kanssa kirjaston aukioloaikana. Tämäkin ohje vielä täsmentyy aluehallintoviraston ohjeistuksella tämän viikon aikana.
Tarkemmat tiedot esimerkiksi kirjastosta, kouluista ja päivähoidosta viikonloppuna ilmestyvässä Perholainen-kuntatiedotteessa.

(Tilanne 25.3.)

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustila ja valmiuslaista tulevat rajoitukset vaikuttavat laajasti jokaisen kunnan palveluiden järjestämiseen. Perhon kunnallakaan ei ole valmiita ratkaisuja kaikkiin ennalta-arvaamattomiin ja muuttuneisiin olosuhteisiin. Me kuitenkin arvioimme aktiivisesti ja jatkuvasti tilannetta. Tällä hetkellä ei aihetta siis paniikkiin!
On kuitenkin luonnollista tuntea epävarmuutta koronaviruksen leviämisestä, omasta ja läheisten terveydestä sekä taloudellisesta toimeentulosta.
Kuntalaisten akuutteihin avuntarpeisiin kunnassa pystytään kuitenkin reagoimaan nopeasti, eikä avun tarvitsijoita jätetä pulaan, jos hätä on. Esimerkiksi Lions Club ja paikalliset ruokakaupat sekä apteekki ovat järjestäneet kauppatavaroiden ja lääkkeiden maksutonta kotiin kuljetusta.
Kouluruokailun järjestäminen on herättänyt myös keskustelua. Tällä hetkellä Perhon kunnassa toimitaan valtakunnallisen linjauksen mukaan ja kouluruokailu järjestetään lähiopetuksessa oleville oppilaille. Kartoitamme kuitenkin asiaa mikäli poikkeustila pitkittyy.
Vielä muistutuksena THL:n ja Soiten ohjeistus kuvana. Pidetään huolta toisistamme!

(Tilanne 19.3.)

Valtioneuvosto totesi tiedotustilaisuudessaan 16.3.2020 Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus linjasi lisätoimenpiteitä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä ja turvata yhteiskunnan toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti.

Nämä linjaukset tarkoittavat Perhon kunnassa sitä, että Perhon kunnanvirasto on suljettuna 13.4.2020 saakka. Suurin osa työntekijöistä on etätyössä ja pyydämme ottamaan yhteyttä soittamalla tai sähköpostilla, asiakaspalveluaika on klo 8.30-14.30. Tarvittaessa voimme sopia kiireellisiin asioihin tapaamisajan kunnanvirastolle. Perhon kunta toivoo kaikille asukkaille kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta. Tämänhetkisen tiedon mukaan (19.3) Perhon kunnan alueella ei ole todettuja koronavirusinfektioita. Seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti.

Koulut on suljettu 18.3.2020 alkaen ja lähiopetus niissä keskeytetty (pois lukien kriittisten alojen henkilöstön 0-3 luokkalaiset lapset, tällä hetkellä 15 oppilasta lähiopetuksessa). Etäopetus käynnistyy täydellä teholla maanantaina 23.32020. Huoltajien ensisijainen tiedotuskanava on Wilma.

Varhaiskasvatusyksiköt pidetään toiminnassa. Tällä turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhempien työssäkäynti. Suositus kuitenkin on, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. Poikkeustilan aikana varhaiskasvatuksen maksut hyvitetään kotona lastaan hoitaville perheille.

Kirjasto, nuoppari, liikuntasalit ja kuntosali pidetään suljettuna. Kirjaston kirjat voi palauttaa ulko-ovessa olevan palautusluukun kautta. Myöhästymismaksuja ei peritä poikkeusaikana. Nuoristoimen työntekijät ovat nuorten tavoitettavissa eri viestintäkanavissa ja myös puhelimella ja sähköpostilla.

Valtioneuvosto velvoitti yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Vältämme jokainen turhaa oleilua yleisillä paikoilla, huolehdimme hyvästä käsihygieniasta sekä itsemme ja läheistemme terveydestä.

Perhon kunnassa toimitaan eri viranomaisten ohjeistusten mukaisesti ja ajantasaisen tiedon löydät Perhon kunnan nettisivuilta www.perho.com.

Perhon varautumistilanne on hyvä ja tilanne tällä hetkellä hallinnassa.


(Tilanne 17.3. klo 19.40)

Perhon kunnanvirasto menee Valtioneuvoston linjausten mukaisesti kiinni ke 18.3.2020. Suurin osa työntekijöistä tulee olemaan etätyössä, mutta soittamalla saa yhteyden ja tarvittaessa myös tapaamisajan kiireellisiin asioihin sovittua.

Kirjasto, nuoppari, liikuntasalit ja kuntosalit pidetään suljettuna toistaiseksi. Vältetään myös yli 10 hengen julkisia kokoontumisia. Kunnan viralliset kokoukset pyritään järjestämään etäyhteydellä.

Kouluissa lähiopetus järjestetään kriittisten alojen työntekijöiden 0-3 luokkalaisille ja tarvittaessa vaativan erityisen tuen lapsille. Samoilla kriteereillä järjestetään myös päivähoito.

Pieni hengähdystauko etäopiskelun aloittaville lapsille ja nuorille ke-pe. Etäopetus käynnistyy täydellä teholla ma 23.3.2020. Materiaalit, tehtävät ja ohjeet saadaan tällä viikolla tehtyä. Tavoite on, että lapset ja nuoret opiskelevat opettajiensa ja vanhempiensa tuella lukujärjestyksen mukaisesti. Päivärytmistä kannattaa pitää jokaisen kiinni.

Toinen ylimääräinen Perholainen-kuntatiedote pyritään saamaan vielä viikonlopuksi jakoon.

Perhossa ei ole todettu koronavirustartuntoja. Edelleenkään paniikkiin tai hysteriaan ei ole aihetta.


(Tilanne 16.3. klo 19.00)

Suomen hallitus linjasi tämän iltapäivän tiedotustilaisuudessaan toimintoja korona-epidemian hillitsemiseksi. Nämä vaikuttavat myös Perhon kuntaan oleellisesti, muun muassa koulut suljetaan ja opetus järjestetään suurimmalle osalle etäopiskeluna ja kunnan työntekijöistä osa tulee olemaan etätyössä. Alakoululaiset ja yläkoululaiset tulevat kouluun tiistaina vielä normaalisti. Lukiolaiset jäävät heti etäopiskeluun. Kaikista näistä tiedotamme tiistain aikana niin henkilöstöä, huoltajia, oppilaita kuin kuntalaisiakin. Tarvittavat päätökset tehdään tämän illan ja huomisen aikana.


(Tilanne 15.3. klo 13.00)

Soiten alueella on todettu yksi uusi koronavirustapaus. Tartunta varmistui lauantaina 14. maaliskuuta ja se on saatu Itävallasta. Keski-Pohjanmaalla nyt kaksi todettua tartuntaa.

Liikuntasalit ja kuntosali ovat suljettuna toistaiseksi.

Perhossa ei ole todettu koronavirustartuntoja. Edelleenkään paniikkiin tai hysteriaan ei ole aihetta.


(Tilanne 14.3.2020 klo 11.10)

Soite tiedottaa

Soiten alueella on yksi todettu koronavirustartunta. Tilanne on Soitella hallinnassa. Perhossa ei edelleenkään yhtään tartuntaa.

Soite avaa oman Koronapoliklinikan 14.3.2020 (Mariankatu 28 H-ovi), avoinna joka päivä klo 10-15. Näytteenotto keskitetään tälle poliklinikalle. Koronaneuvontanumero, puh. 06 828 7499. Puhelinajan ulkopuolella, ota yhteyttä seuraavasti:
• Aikuiset, yli 15-vuotiaat sairastuneet: Soiten yhteispäivystys, puh. 06 826 4500 virka-ajan ulko-puolella
• Alle 16-vuotias sairastunut: Soiten lastenpäivystys, puh. 06 826 4444

Soiten yksiköiden osalta toimintaa supistetaan.

Terveyskeskusvastaanotoille ei anneta aikoja kiireettömiä tai kontrolliaikoja toistaiseksi ja osa lääkäri- ja hoitajavastaanotoista on suljettu (tällä hetkellä ei Perho). Leikkaussalissa tehdään vain päivystykselliset ja kiireelliset leikkaukset. Syöpätautien ja hematologian poliklinikka toimii normaalisti. Neuvoloissa hoidetaan vain pienet vauvat ja raskaana olevat. Synnytysyksikössä synnytysvalmennukset ja tutustumiskäynnit peruttu. Perhon toimintakeskus on suljettu.

Kouluterveydenhuollon vastaanotto on suljettu. Kouluterveydenhoitajat ovat tavoitettavissa puhelimitse tai Wilman kautta.

Soite kehottaa välttämään vierailuja Soiten alueen yksiköissä, myös vanhainkodeissa.

Vältä matkailua niin kotimaassa kuin ulkomailla. Perheen tai perheenjäsenten palatessa ulkomailta, varoaika on 7 vuorokautta (ohjeistus voi muuttua tarvittaessa). Päivähoitoon, töihin tai kouluun ei mennä varoaikana ja vältetään muiden ihmisten kontakteja.

Soiten puolesta,

Sivistys- ja hallintojohtaja Mervi Pääkkö


(Tilanne 13.3.2020)

Maailman terveysjärjestö (WHO) julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020. Ulkoministeriö suosittaa 12.3.2020, että kaikkea matkustamista ulkomaille tulee välttää ja se luopuu eri maiden matkustustiedotteiden muuttamisesta.

Keski-Pohjanmaalla, eikä Perhossa ole vielä yhtään koronavirustartuntaa. Normaali varovaisuus ja hyvä käsihygienia riittää tällä hetkellä, mihinkään paniikkiin tai hysteriaan ei ole aihetta.

Perhon kunnassa toimitaan eri viranomaisten ohjeistusten mukaisesti ja ajantasaisen tiedon löydät Perhon kunnan nettisivuilta www.perho.com

Jos epäilet saaneesi koronaviruksen aiheuttaman COVID-19 -tartunnan, ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoosi tai Soiten päivystykseen puhelimitse. Ja ole yhteydessä myös työnantajaasi.

Soite on avannut neuvontapuhelimen koronaviruskysymyksiin liittyen. Puhelinnumero on 06 828 7499. Numerosta vastataan joka päivä klo 10-14. Puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka selvittää, onko koronaviruksen aiheuttamaa infektiota syytä epäillä. Mikäli koronavirusinfektio vaikuttaa mahdolliselta, soittajalle annetaan toimintaohjeet.

Seuraa SOITEn tiedottamista aiheesta osoitteessa:
http://www.soite.fi/soite-tiedotteet


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Ulkoministeriön ohje koronaepidemian hillitsemiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi

• Vältä kättelyä tervehtiessä

• Vältä koskettamasta silmiä, nenää tai suuta ellet ole juuri pessyt käsiäsi

• Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla tai yski hihaasi, älä käsiisi. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

• Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, eli pese kädet usein lämpimällä vedellä ja saippualla

• Käytä käsien desinfiointihuuhdetta tarvittaessa
– Ota käsihuuhdetta runsaasti, noin ruokalusikallinen kämmeneesi, ja hiero siihen sormenpäät ja peukalot ja lopuksi hiero aine kauttaaltaan käsiisi. Käsihuuhteella on suositeltavaa puhdistaa kädet myös käsineiden riisumisen jälkeen.

• Vältä kotimaan ja ennen kaikkea ulkomaan matkailua
– Suositeltavaa on pitää vähintään 7-14 vrk:n varoaika työstä, koulusta ja päivähoidosta varsinkin ulkomaanmatkalta palatessa. Ohjeistus koskee kaikkia perheenjäseniä.

• Vältä yleisötapahtumia, isoja kauppakeskuksia ja muita väentungoksia.

• Puhdista kodin pinnat usein ja huolellisesti ja huolehdi esimerkiksi puhelimen, näppäimistön ja kaukosäätimen puhtaudesta.

• Huolehdi käymälähygieniasta ja sulje WC-istuimen kansi ennen huuhtelua.

Muistutamme myös, että mikäli perheessä on flunssan oireita, pyydämme jäämään kotiin eikä myöskään oireettomia sisaruksia tuotaisi päivähoitoon tai kouluun.


Jos sairastut äkilliseen hengitystieinfektioon, ei sinun tule mennä töihin, kouluun tai päivähoitoon. Äkillinen hengitystieinfektio tarkoittaa kuumetta, yskää, kurkkukipua ja nuhaa, johon voi liittyä muita oireita kuten lihaskipua tai päänsärkyä. Tämä on yleinen ohje, joka on voimassa tavallisestikin, mutta koronaviruksen takia sen merkitys on korostunut. Koronaviruksen itämisaika on 2-12 vrk.

Koronavirus voi olla hengenvaarallinen, kuten normaali kausiinfluenssakin, etenkin vanhemmalle väestölle ja perussairauksia omaaville ihmisille.

Jos lapsi, nuori, työntekijä tai perheenjäsen aivastaa tai yskii, käännä kasvosi hetkeksi poispäin. Tarjoa henkilölle puhdas kertakäyttöpaperi, johon hän voi yskiä tarvittaessa, tai pyydä häntä yskimään hihaansa.

Vältä ikäihmisten tapaamisia flunssaisena.


Muutokset varhaiskasvatuksen ja koulujen toiminnassa

• Vierailijoiden tuloa kouluihin ja varhaiskasvatuksen yksiköihin rajoitetaan.

• Tiedotuskanavana huoltajille toimivat Daisy ja Wilma

• Kaikki vierailut ja retket on peruttu toistaiseksi

• Tarvittaessa keskeytämme myös kerhojen, nuorisotilan, kuntosalin ja liikuntasalien toiminnan. Näistä tiedotamme erikseen.


SOITE TIEDOTTAA!

Soiten alueella ei vielä yhtään koronavirustartuntaa. Soite avaa oman Koronapoliklinikan 14.3.2020 (Mariankatu 28 H-ovi), avoinna joka päivä klo 10-15. Näytteenotto keskitetään tälle poliklinikalle. Koronaneuvontanumero, puh. 06 828 7499. Puhelinajan ulkopuolella, ota yhteyttä seuraavasti:

• Aikuiset, yli 15-vuotiaat sairastuneet: Soiten yhteispäivystys, puh. 06 826 4500 virka-ajan ulko-puolella

• Alle 16-vuotias sairastunut: Soiten lastenpäivystys, puh. 06 826 4444

Soiten yksiköiden osalta toimintaa supistetaan.

Terveyskeskusvastaanotoille ei anneta aikoja kiireettömiä tai kontrolliaikoja toistaiseksi ja osa lääkäri- ja hoitajavastaanotoista on suljettu (tällä hetkellä ei Perho). Leikkaussalissa tehdään vain päivystykselliset ja kiireelliset leikkaukset. Syöpätautien ja hematologian poliklinikka toimii normaalisti. Neuvoloissa hoidetaan vain pienet vauvat ja raskaana olevat. Synnytysyksikössä synnytysvalmennukset ja tutustumiskäynnit peruttu. Perhon toimintakeskus on suljettu. Kouluterveydenhuollon vastaanotto on suljettu.

Kouluterveydenhoitajat ovat tavoitettavissa puhelimitse tai Wilman kautta.

Soite kehottaa välttämään vierailuja Soiten alueen yksiköissä, myös vanhainkodeissa.

Vältä matkailua niin kotimaassa kuin ulkomailla. Perheen tai perheenjäsenten palatessa ulkomailta, varoaika on 7 vuorokautta (ohjeistus voi muuttua tarvittaessa). Päivähoitoon, töihin tai kouluun ei mennä varoaikana ja vältetään muiden ihmisten kontakteja.

Soiten puolesta,
Sivistys- ja hallintojohtaja Mervi Pääkkö


Ylioppilaskokeiden kevään reaalikokeiden päiviä aikaistetaan viikolla koronavirustilanteen takia.

Koepäivät tiivistetään niin, että uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemiaa, maantieteen, terveystiedon, psykologian, filosofian, historian, fysiikan ja biologian koepäivät ovat jo 17. maaliskuuta ja 19. maaliskuuta.

Nyt koepäiviä muutetaan niin, että 20. maaliskuuta mennessä tutkinto on järjestetty saamen äidinkielen koetta lukuun ottamatta.

Näin uusi aikataulu on seuraava:

 • ma 16.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
 • ti 17.3. (siirretty 24.3. päivästä) uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto
 • ke 18.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
 • to 19.3. (siirretty 26.3. päivästä) psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
 • pe 20.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)
 • ma 23.3. saamen äidinkielen koe

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan aikaistamisella pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen ja se, että mahdollisimman moni voisi suorittaa kokeen, vaikka koronatilanne laajenisi.