Koronatiedote

korona.soite.fi

Rajoitukset kiristyvät Keski-Pohjanmaalla kuukaudeksi

Sivistystoimen koronatiedote

Tiedote 19.1.2022

Koronatartuntojen määrä jatkuu korkeana – laaja kasvomaskisuositus ja hybridimallinen etätyösuositus yhä voimassa

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 2.3.2022 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Koronatartuntojen määrä jatkuu korkeana Soiten alueella. Soiten alueella on edelleen voimassa laaja kasvomaskisuositus sekä hybridimallinen etätyösuositus.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on edelleen korkea Soiten alueella. Viimeisen 14 vuorokauden aikana Soiten testauksessa on todettu yhteensä 1 468 koronavirustartuntaa ja 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 1 897 / 100 000 asukasta. Viime viikolla Soiten näytteenotossa todettiin yhteensä 788 uutta koronavirustartuntaa. Koronavirusnäytteitä otettiin viime viikolla 1 749 kpl ja niistä positiivisten osuus oli 45 %. Suurin osa tartunnoista todettiin 0–50-vuotiailla, muta tartuntoja on todettu myös iäkkäämmillä. Kaikki tartunnat eivät tule Soiten terveydenhuollon ammattilaisten tietoon, sillä kotitestausta suositellaan ensisijaisena testausmenetelmänä.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa 10 koronapositiivista potilasta. Teho-osastolla ei tällä hetkellä ole hoidossa koronaviruspotilaita.

Soiten alue luokitellaan edelleen koronavirusepidemian leviämisalueeksi. Valtakunnallinen etätyösuositus on päättynyt, mutta viranomaistyöryhmä suosittaa, että työnantajat hyödyntäisivät hybridimallista etätyötä edelleen Soiten alueella mahdollisuuksien mukaan. Alueella on edelleen voimassa laaja kasvomaskisuositus. Yksityistilaisuudet suositellaan järjestettäväksi hygieniaohjeistukset huomioiden.

Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/. Valtakunnallisten suositusten keventyessä ja alueellisten rajoitusten päättyessä jokaisen yksilön oma vastuu tartuntojen ehkäisyssä korostuu. Alla olevat keinot auttavat ehkäisemään tartuntojen leviämistä:

 • Ota koronarokotukset. Ne suojaavat vakavalta taudilta.
 • Jos sairastut, pysy kotona, kunnes olet terve. Tee tarvittaessa kotitesti. Lisätietoa Soiten koronasivustolla: Jos epäilet tartuntaa.
 • Muista hygienia: kädet, maski, turvaväli ja ilmanvaihto.

Suosittelemme vahvasti hankkimaan täyden koronavirusrokotussarjan, sillä koronavirus ei ole häviämässä ja jatkossa taudilta on hyvin vaikea välttyä. Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna, sillä rokotukset suojaavat tehokkaasti koronaviruksen vaikeaa tautimuotoa vastaan.

Soiten alueella rokotusten painopiste on siirretty ajanvarauksettomiin walk-in-rokotuspäiviin, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Rokotusten aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/

Alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontuu arvioimaan alueellista koronavirustilannetta ja suosituksia jatkossa kahden viikon välein, seuraavan kerran keskiviikkona 17.3.2022. Mikäli alueelliseen koronavirustilanteeseen tulee muutoksia, kootaan viranomaisryhmä koolle tarvittaessa. Viranomaisryhmä koostuu THL:n, AVI:n, ELY:n ja Soiten asiantuntijoista.

 

Soiten koronasivustolta löytyy ajantasaiset ohjeet:

 

Kotitestausta suositellaan ensisijaisena menetelmänä

Suosittelemme kotitestausta kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Positiiviseen kotitestitulokseen on suhtauduttava samoin kuin virallisella testillä saatuun positiiviseen tulokseen. Koronaviruksen antigeeni-kotitestit eivät välttämättä tunnista omikronmuunnosta yhtä herkästi aiempiin variantteihin verrattuna, joten suosittelemme toistamaan kotitestin uudestaan muutaman päivän kuluttua, mikäli hengitystieinfektion oireet jatkuvat.

Perusterveen, yleisvoinniltaan hyvän ja lievistä hengitystieoireita omaavan ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

Aikuisen positiivinen kotitestitulos tulee varmistaa terveydenhuollossa, jos:

 • oireet ovat vakavat
 • sairastunut kuuluu riskiryhmään
 • sairastunut on raskaana
 • sairastunut työskentelee sote-alalla
 • sairastunut tarvitsee tartuntatautipäivärahatodistuksen itseä tai perheenjäsentä varten tai tuloksen koronapassia varten.

Soitessa positiiviseksi testatuille henkilölle lähetetään tekstiviesti, jossa on eristys- ja kotihoito-ohjeet. Yli 60-vuotiaiden yhteydenotto tehdään puhelimitse. BuddyCare-sovellus ei ole enää käytössä. Tartunnansaaneen tulee olla jatkuvasti tavoitettavissa ja noudattaa infektioiden torjuntayksikön antamia ohjeita.

Alle 12-vuotiaita testataan Soitessa jos lapsi kuuluu riskiryhmään tai lääkäri arvio testauksen aiheelliseksi

Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä infektio-oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, jos lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä ja puuhailla, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Lapsen tulisi välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet. Jos oireet alkavat selkeästi väistyä seurannassa, ei koronatestiin tarvitse mennä.

Alle 12-vuotiaalla lapsella Soitessa tehty koronatesti on aiheellinen, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita ja hänen oireet edellyttävät lääkärin arviota (ja sen perusteella koronatestiä).

Yli 12-vuotiaalla lapsella ja nuorella Soitessa tehty koronatesti on aiheellinen, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita ja hän kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Lapsi tai nuori voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet vähenemässä. Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai ‑yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen.

Viiden vuorokauden kotikaranteeni tartunnansaaneen kanssa samassa taloudessa asuville

Sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvien (perhealtistus) henkilöiden on noudatettava tartuntatautilain mukaista kotikaranteenia 5 vrk viimeksi sairastuneen näytteenottopäivämäärästä lähtien. Perhealtistuksissa altistuneen tulee noudattaa kotikaranteenia rokotussuojasta riippumatta.

Jos altistuneelle tulee koronavirustautiin sopivia oireita (yskä, nuha, kurkkukipu, kuume, lihaskivut, päänsärky), tulee altistuneen varata aika koronanäytteeseen sähköisesti täyttämällä Omaolo-palvelun koronaoirearvion osoitteessa omaolo.fi tai koronaneuvontanumerosta puh. 06 828 7499, ma-su klo 8–16.

Karanteenissa olevan alkaessa oireilla, suositellaan että samassa taloudessa asuvat välttävät turhia sosiaalisia kontakteja siihen saakka, kunnes karanteenissa olevan koronatestitulos on varmistunut.

Eristyspäätöstodistus lähetetään automaattisesti Soitessa positiiviseksi testatuille

Eristyspäätöstodistus kirjoitetaan automaattisesti näytteenottopäivämäärästä alkaen 5 vuorokautta eteenpäin. Eristyspäätöstodistus toimii todistuksena tartuntatautipäivärahasta työnantajaa varten. Eristyspäätöstodistus tulee automaattisesti postitse kotiosoitteeseen muutaman viikon kuluessa eristyksen päätyttyä. Tällä hetkellä päätösten käsittelyssä on noin kuukauden viive.

Mikäli perheenjäsenillä on tarvetta tartuntatautipäivärahatodistukselle, tulee heidän olla yhteydessä Soiten tartuntatautihoitajaan puh. 040 804 2781 (klo 10–14).

Rokotukset

Koronarokotukset etenevät Soiten alueella. Koronarokotuksia annetaan seuraavasti:

 • Koronarokotukset ovat käynnissä kaikille yli 5-vuotiaille Soiten alueen asukkaille. Toisen rokoteannoksen voi ottaa, mikäli ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään 6 viikkoa.
 • 3. rokotusannoksia annetaan kaikille yli 60-vuotialle ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille, mikäli toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3 kk.
 • 3. rokotusannoksia annetaan kaikille 18–59-vuotiaille, mikäli toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 4 kk.
 • 3. rokotusannoksia annetaan myös voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, mikäli toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kk.
 • 4. rokotusannoksia annetaan voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, mikäli kolmannesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3 kk.
 • 5–11-vuotiaille lapsille järjestetään koronarokotuksia ajanvarauksella Soiten rokotuskeskuksissa tammikuussa 2022. Aika varataan Soiten Omahoito-palvelusta netin kautta: https://soite.terveytesi.fi.

Ensimmäisiä rokoteannoksia jaetaan luonnollisesti edelleen myös ja kehotamme hakeutumaan koronarokotukseen, mikäli rokotesuoja puuttuu kokonaan. Koronavirus ei ole häviämässä ja jatkossa taudilta on hyvin vaikea välttyä. Koronavirus on selkeästi turvallisempaa kohdata rokotettuna.

Soiten koronarokotusmittari on nyt päivitetty! Yhteensä Soiten alueen yli 12-vuotiaasta väestöstä on rokotettu nyt 1. annoksella 89,8 %. Toisen rokotusannoksen on saanut 86,5 % alueen yli 12-vuotiaista. Kolmannen annoksen on saanut jo 53,6 % alueen yli 12-vuotiaista. Viime viikolla (vko 3) eniten rokotettiin 5–11-vuotiaita.

Rokotusten painopiste on ajanvarauksettomissa walk-in-rokotuspäivissä, jolloin rokotukseen voi tulla itselle parhaiten sopivalla hetkellä. Walk-in-päivissä annetaan ensimmäisiä, toisia, kolmansia ja neljänsiä rokotusannoksia.

Ajanvarauksettomia rokotuspäiviä järjestetään tällä viikolla: 

 • 24.-28.1. klo 9-19.30 Kokkolan Rokotuskeskus (Kaarlelankatu 7). Rokotteet: Pfizer ja Moderna
 • 25.1. klo 9-15.30 Rokotuskeskus Passeli (Kirkkotanhua 1, Veteli). Rokote: Pfizer
 • 25.1. klo 15-19 Teerijärven terveysasema (Hörbyntie 8). Rokotteet: Pfizer ja Moderna
 • 26.1. klo 9-19.30 Rokotuskeskus Passeli (Kirkkotanhua 1, Veteli. Rokote: Pfizer
 • 27.1. klo 9-19.30 Perhon terveysasema (Vanhainkodintie 20). Rokote: Pfizer 
 • 27.1. klo 8.30-15.30 Kannuksen seurakuntakeskus (Valtakatu 20). Rokotteet: Pfizer ja Moderna
 • 27.1. klo 15-19 Kruunupyyn terveysasema (Säbråntie 1). Rokotteet: Pfizer ja Moderna
 • 28.1. klo 9-15.30 Rokotuskeskus Passeli (Kirkkotanhua 1, Veteli). Rokote: Pfizer 
 • 28.1. klo 8.30-15 Toholammin seurakuntakoti (Lampintie 7). Rokotteet: Pfizer ja Moderna
 • 29.1. klo 9-15.30 Kokkolan Rokotuskeskus (Kaarlelankatu 7). Rokotteet: Pfizer ja Moderna

Lisätietoa ja walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten koronasivustolta: https://korona.soite.fi/koronarokotteet/