Menestyjien 2022 huomioiminen

Perhossa oli aihetta juhlaan torstai-iltana. Kunnan ja KOSEK:in yhteisesti järjestämässä tilaisuudessa huomioitiin Kauppalehden menestyjiä. Tänä vuonna menestyksekkäitä yrityksiä oli yhteensä 13 – isoja ja pieniä ja monta eri toimialaa edustavia. Perhossa Kauppalehden menestyjiä palkittiin nyt viidettä kertaa. Kunta ja KOSEK kutsuivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa yritysten edustajat yhteiseen tilaisuuteen.

Kauppalehden Menestyjät-kriteereissä mitataan yrityksen taloudellista suorituskykyä kuudella eri osa-alueella: kasvu, kannattavuus, tulos, maksuvalmius, vakavaraisuus ja riskinsietokyky. Kriteereissä on peilattu osakeyhtiöiden tilinpäätöstietoja huhtikuun 2021 ja lokakuun 2022 väliseltä ajalta. Perhon 13 menestyjästä viisi yritystä oli menestyjien listalla myös viime vuonna.

Kauppalehden menestyjät vuonna 2022: Osto- ja myyntipalvelu Kalliokoski Oy, Mestaripurkajat Oy, JET-Puu Oy, Rauta- ja maatalouskeskus Kipakka Oy, LVI-More Oy, A & P Taipale Oy, Pohjansepät Oy, Muoviitala Oy, K-P Yrityspalvelu Oy, Oy Wood-Make Center Ltd, Koneharju Oy, Ehta Group Oy ja Jetta-Talo Oy.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Louhula totesi tervehdyksessään, että kunnan ja KOSEK:in muistamien yritysten menestys luo positiivisuuden ilmapiiriä toimintaympäristöön ja etenkin Perhoon. Yrityksissä syntyy tuotannon lisäarvoa, josta yhteiskunta saa verotuloja kunnan ja kuntalaisten palveluiden pyörittämistä varten. Lisäarvolla Louhula tarkoittaa verotuloja ja yritysten tarjoamaa työtä sekä toimeentuloa yrittäjille itselleen, yritysten työntekijöille kuin heidän perheilleenkin.

– Me tarvitsemme menestyjiä, jotka ruokkivat hyvää kehitystä ja myönteistä ilmapiiriä. Hyvä ilmapiiri kannustaa uusiin tekoihin ja uusiin ideoihin yrittämisessä.

KP Yrityspalvelu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Hietaniemi muistutti puolestaan, että kaikenkokoisilla yrityksillä on merkitystä yritystoiminnalle.

– Yritysten tärkeyttä ei voi ruveta mittaamaan yrityksen suuruudella.

Osto- ja myyntipalvelu Kalliokoski Oy ostaa ja myy vapaa-ajan ja maatalouden työkoneita ja moottoriajoneuvoja. Ville Kalliokosken luotsaama yritys työllistää kolme henkilöä. Perholaislähtöinen Kalliokoski asuu itse Oulussa, mutta yrityksen kotipaikka on Perho.

– Yritystä perustaessani mietin, että yrityksen kotipaikka on Perho. Se oppi, mitä Perhon peruskoulusta olen saanut, teen työuraani. Jos pystyn omalla toiminnallani parantamaan Perhon hyvinvointia ja säilymistä omana kuntana, se kannustaa.

Peruskoulun jälkeen autonasentajaksi kouluttautunut Ville Kalliokoski teki myyntityötä saman yrityksen palveluksessa 12 vuotta. Aluksi hän toimi yrittäjänä oman työnsä ohella. Hän kertookin aina tiedostaneensa, että myyntityö on hänen oma juttunsa.

– Korona oli viimeinen ponnahduslauta yrittäjäksi ryhtymisessä. Myyntityöhön tuli seisaus ja siirryin täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

Ville Kalliokoski haluaa viestittää perholaisille nuorille, että tekijöitä tarvitaan.

– Kaikista peruskoulun takapenkkiläisistä ei välttämättä tule yliopisto-opiskelijoita. Maa tarvitsee jatkossakin niitä, jotka eivät istu päätteen äärellä. Toki yliopistokoulutettujakin tarvitaan. Kannustan nuoria tavoittelemaan omia unelmiaan.