Nuorten ääni kuuluviin

Perhon nuorisovaltuusto järjesti torstaina Keskuskoulun oppilaille normaalista koulupäivästä poikkeavaa ohjelmaa. NuVa-iltapäivässä eli nuorisovaltuustoiltapäivässä yläkouluikäiset tutustuivat nuorisovaltuuston ja myös kunnan toimintaan. Yläkouluikäiset saivat ääntään kuuluville, kun pääsivät kertomaan omista toiveistaan ja huomioistaan. Perhoa kehuttiin paikaksi, joka on rauhallinen ja jossa on mukavia ihmisiä. Toisaalta joidenkin nuorten mukaan heillä on tylsää, kun ei ole tekemistä.

NuVa-iltapäivän alkajaisiksi oppilaille kerrottiin nuorisovaltuuston toiminnasta. Tällä hetkellä nuorisovaltuustoon kaivataan lisää jäseniä, mutta nuorisovaltuutettu Jan-Mikael Lampelan mukaan NuVa-päivän aloituksessa ei uusia halukkaita ilmaantunut.

– Nuorisovaltuustossa pääsee vaikuttamaan Perhon asioihin ja mukaan tapahtumiin, hän kannustaa,

Iltapäivän ohjelmaksi oli ideoitu yhdeksän eri pistettä, joista seitsemän oli koululla. Nuopparilla ja kirjastolla oli omat pisteensä. Ruusujen ja risujen antamiselle oli myös omat paikkansa. Ruusuja Perho saa esimerkiksi luonnosta, ihanista ihmisistä, kivasta kirjastosta ja hyvin hoidetuista laduista ja kivoista opettajista. Risuja saivat niin pitkät välimatkat, ilkivaltaa tekevät ihmiset kuin sekin tosiasia, ettei ole mitään myöhään avoinna olevaa paikkaa.

Älynystyröitä päästiin hieromaan Silvia Flinkin (kuvassa) luotsaamalla Arvoitus-pisteellä. Taululle oli koottu nuoriin ja päätöksentekoon liittyviä anagrammeja – esimerkkeinä saletti sysi, party juikö, velat itkut tummuu ja sortseihin ero ui. 7 A:n Toni Jääskeläinen oli haka hoksaamaan sanoja: saletti sysi on esityslista, party juikö on pöytäkirja ja sortseihin ero ui viittaa nuorisosihteeriin. Velat itkut tummuu on puolestaan kummivaltuutettu, joista iltapäivän aikana nähtiin Sirpa Itäniemi, Toni Syrjälä, Mikko Tamminen ja Joanna Vikman. NuVa-iltapäivässä opettajat kertoivat työstään ja päästiin kurkistamaan myös nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja Petri Harsusen ja etsivänä nuorisotyöntekijänä toimivan Elina Huttusen työkenttään.

Nuorten toiveet Perhon suhteen ovat konkreettisia. Tänne halutaan esimerkiksi vaatekauppoja, kauppakeskus, kahvila, jäähalli, R-kioski, julkista liikennettä koulukyytien lisäksi, Prisma ja Lidl. Mopokortin ikärajaa ehdotettiin alennettavaksi 13 vuoteen.

– Kunta ei voi siihen vaikuttaa, että tänne tulisi jokin kauppa tai R-kioski. Päättäjien on helpompi lisätä harrastusmahdollisuuksia, kun päättäjät tietävät, että mitä ne harrastusmahdollisuudet ovat, tulevaisuuspistettä pitänyt nuorisovaltuuston puheenjohtaja Veera Vikman vinkkasi.

Perhossa on puhuttu jo aikaisemmin moposuorasta, erikseen merkitystä mopoilupaikasta tai tilasta, jossa mopoja voisi rassata yhdessä. Kunnanjohtaja Lauri Laajala kannusti nuoria tulemaan asian tiimoilta juttusille.

– Tehdään samalla sopimus, että enää ei keulita liikenteessä.

Yläkoulun ja lukion rehtori Tiina Kujala kehui nuorisovaltuuston onnistumista NuVa-iltapäivässä.

– Nuoret ovat tehneet hyvää työtä. He ovat suunnitelleet itsenäisesti koko iltapäivän ohjelman ja tuoneet esille, miten perholaiset nuoret pääsevät vaikuttamaan asioihin.