Kunnanvirasto suljettu 1.-26.7.2024! Kirjaamon postia ei välitetä ko. aikana.

Tarinoita Perhosta – Tiia Mari Jylhä ja Emmiina Pennanen

Tarinoita Perhossa -sarjassa esittelemme perholaisia yrityksiä, yhdistyksiä sekä yksittäisiä henkilöitä. Sarjan ensimmäisessä osassa vuorossa on kahden yrittäjän esittely:

Studio Roti, paikallinen tatuointiyritys, jossa yrittäjänä toimii Tiia Mari Jylhä, syntyperäinen Perhon kasvatti

Hiuspalvelut Emp, paikallinen parturi-kampaamo, jossa yrittäjänä toimii Emmiina Pennanen, Perhoon Limingasta muuttanut 

 

Studio Roti: Tiia Mari Jylhän tarina

Tiia Mari Jylhä, syntyperäinen Perhon kasvatti, on palannut kotipaikkakunnalleen rakentaakseen unelmaansa Studio Roti -tatuointiyrityksen parissa. Tiia Mari itse kertoo lähteneensä peruskoulun jälkeen ”ovet paukkuen” ensin Kokkolaan ja sitten Turkuun. Opinnot hotelli-, ravintola- ja cateringalalla veivät Tiia Marin Turun ravintolamaailmaan töihin muutamaksi vuodeksi. Tiia Mari on myös opiskellut baarimestariksi ja tullut kolmanneksi mm. Calvados Nouvelle Vogue International Trophies -maailmanmestaruuskilpailussa.

Perhoon Tiia Marin ja hänen perheensä toi esikoislapsen syntymän myötä tehdyt suunnitelmat. Tiia Mari alkoi miettiä, mitä haluaa tulevaisuudessa tehdä, millaisessa ympäristössä haluaa kasvattaa lapsia ja kuinka paljon lähellä oleva tukiverkko merkitseekään.

”Aloin miettiä, kuinka itselläni oli niin turvallinen lapsuus Perhossa ja kuinka omien vanhempien ei tarvinnut huolehtia koko aikaa, missä ne lapset oikein menevät”, Tiia Mari kertoo päätöksestä muuttaa Perhoon.

Muuton jälkeen Tiia Mari työskenteli puoli vuotta Kyyjärvellä Betsetillä, mutta sairastumisen jälkeen alkoi uudelleen miettiä, millaista työtä pystyy ja haluaa tehdä. ”Mitä alan tekemään, mitä voin tehdä ja missä mä olen hyvä. Sellaisia ajatuksia kävin läpi ja sitten äiti ehdotti tatutointiyritystä”, hän kertoo, kun puhumme yrityksen perustamisesta.

Koska Tiia Mari on aina nauttinut piirtämisestä ja maalaamisesta, oli tatuointeihin siirtyminen melko luontevaa. Lisäksi hän myös nauttii siitä, että hänen tekemälleen taiteelle on yritystä perustaessa tullut aivan uudenlainen tarkoitus.

Tiia Mari kertoo, että hänen työssään on keskeistä asiakkaiden turvallisuus ja hyvinvointi. Jokainen tatuointi alkaa huolellisella suunnittelulla ja neuvonnalla, jossa Tiia Mari varmistaa asiakkaan terveydentilan ja odotukset. Studio Roti:ssa asiakkaat eivät ole vain numeroita vaan yksilöitä, joiden tarpeisiin vastataan henkilökohtaisella otteella.

Tiia Mari korostaa myös tatuointialan eettisiä periaatteita, kuten tekijänoikeuksien kunnioittamista ja hygieniastandardeja. Studio Roti:ssa jokainen teos syntyy asiakkaan toiveiden ja taiteilijan vision kohtaamisesta, ja Tiia Mari on ylpeä voidessaan tarjota asiakkailleen paitsi laadukkaita tatuointeja myös turvallisen ja luottamuksellisen ympäristön.

Tiia Mari itse tekee mielellään eri tyylisiä tatuointeja, mm. fine line ja dark calligraphy -tatuointeja, mutta kertoo, että esimerkiksi realismi ei ole hänen vahvinta aluettaan. Tatuointien lisäksi Tiia Mari tekee mm. ripsien ja kulmien värjäyksiä ja muotoiluja. Hän myös suunnittelee laajentavansa yrityksen valikoimaa tulevaisuudessa myös muihin palveluihin, kuten pistoshoitoihin, kestopigmentointeihin ja kasvohoitoihin.

 

Tiia Mari on kiitollinen siitä, että hänen lahjakkuuttaan ja taitojaan arvostetaan kotiseudulla, ja hän haluaa tuoda alueelle jotain ainutlaatuista ja omaleimaista. Studio Roti on enemmän kuin tatuointistudio – se on keskipohjalainen tarina rohkeudesta, omistautumisesta ja taiteesta. Kertoohan studion nimikin jo paljon; ”Tää on keskipohjanmaalainen tatuointiyritys, jossa on jotain rotia, kunnioitetaan tekijänoikeuksia ja tuotetaan omaa taidetta. Se on Studio Roti, koska tässä hommassa on joku roti.”

 

Emmiina Pennanen: Hiuspalvelut Emp

Emmiina Pennanen on kotoisin Limingasta ja alun perin Perhon lukiossa aloittanut Emmiina löysi tiensä Perhoon isovanhempiensa luokse. Perhossa hän ystävystyi mm. Tiia Marin kanssa ja lukion jälkeen päätyi aloittamaan parturi-kampaajan opinnot Oulussa. Myöhemmin hän suoritti hiusalan perustutkintoa Helsinkiin etänä ja teki parturi-kampaajan töitä opintojen sivussa.

Esikoistaan odottaessa Emmiina perheineen lähti Perhosta, koska halusivat olla lähempänä Emmiinan perhettä. Toista lastaan odottaessa he muuttivat takaisin Perhoon. Emmiina tiesi haluavansa palata Perhoon ja luoda oman yrityksen siellä. Vaikka hänellä ei ole perhetaustaa yrittäjyyden parissa, voi hänen perhettään nyt kutsua uuden sukupolven yrittäjäperheeksi.

Palattuaan Perhoon Emmiina huomasi nopeasti, että täällä oli tilausta hänen ammattitaidolleen ja intohimoiselle suhtautumiselleen työhön. Hiuspalvelut Emp:ssä asiakkaat eivät ole vain numeroita vaan osa perholaista yhteisöä, jossa autetaan ja tuetaan toinen toisiamme.

Emmiinan asiakaskunta on kasvanut alusta saakka, mikä on osoitus hänen ammattitaidostaan ja kyvystään luoda asiakkaille mieleenpainuvia ja laadukkaita palveluita. Joustavuus on yksi hänen vahvuuksistaan, ja hän on aina valmis kuuntelemaan asiakkaiden toiveita ja tarpeita. Hiuspalvelut Emp:ssä asiakkaat voivat odottaa paitsi ammattitaitoista työtä myös lämmintä ja ystävällistä palvelua, joka tekee jokaisesta vierailusta ikimuistoisen.

 

Emmiina tarjoaa monipuolisia palveluita miehille ja naisille, ja hän on erityisen ylpeä siitä, että hän pystyy palvelemaan myös kotikäyntien muodossa sekä Perhossa, että muissa naapurikunnissa. Hänen kampaamossaan pyritään käyttämään allergiaystävällisiä tuotteita, jotka sopivat kaikille asiakkaille. Emmiina haluaa jatkossakin kehittää yritystään ja laajentaa palveluvalikoimaa entisestään, jotta hän voi tarjota asiakkailleen parasta mahdollista hoitoa ja palvelua. Emmiina matkustaa välillä myös Liminkaan tekemään kotikäyntejä ja myös siellä hänen asiakaskuntansa on laaja.

Kotikäynteihin Emmiina on saanut idean aikaisemmasta työstään kotihoidon alalla. ”On ihmisiä, jotka eivät pysty, halua tai kerkeä lähteä käymään kampaajalla, joten haluan tuoda palvelun suoraan heidän luokseen.”

Molemmat yrittäjät korostavat sitä, kuinka Perhon yhteisöllisyys on parasta, mitä täältä löytyy. Täällä ihmissuhteet ovat lähempänä, syvemmällä kuin vain sosiaalisessa mediassa tai etäyhteyksien päässä. Yhteisöllisyys on Perhossa kaiken ydin. ”Täällä autetaan ja tuetaan toinen toisiamme, oli sitten kyseessä arjen pienet haasteet tai suuremmat elämänmuutokset. Ihmiset ovat valmiita ojentamaan auttavan kätensä naapurilleen, tuntemattomallekin, sillä täällä jokainen on osa samaa perholaista perhettä”, Emmiina ja Tiia Mari keskustelevat.

Perho on paikka, jossa kyläkaupassa vaihdetaan kuulumiset ja naapurin ovikelloon voi käydä koputtamassa kupposen kahvia merkkipäivän kunniaksi. Täällä välitetään, kuunnellaan ja ollaan toinen toistemme tukena, ja se tekee tästä paikasta enemmän kuin vain paikan kartalla – se tekee tästä kodin.

 

Yrittäjien yhteinen matka

Tiia Mari Jylhä ja Emmiina Pennanen eivät ole pelkästään naapureita samassa liiketilassa – he ovat ystäviä, kollegoita ja toistensa tukipilareita. Nuorten yrittäjien yhteinen tila on enemmän kuin vain kampaamo ja tatuointistudio; se on sosiaalinen tila, jossa yrittäjät ovat luoneet yhteisöllisen ilmapiirin ja tukevat toisiaan yrittäjyyden polulla.

Vaikka aluksi jotkut asiakkaat saattavat jännittää kahden eri yrityksen toimintaa samassa tilassa, pian he varmasti huomaavat, että Studio Rotissa vallitsee lämmin ja ystävällinen ilmapiiri. Asiakkaat nauttivat sosiaalisesta vuorovaikutuksesta, ja tilassa vieraileminen tuntuu enemmänkin kaverin luona vierailulta.

Tiia Mari ja Emmiina korostavat työympäristön arvostusta ja sitä, että yrittäjien tila ei ole pelkästään kohtaamispaikka vaan ensisijaisesti yritys. Vaikka tila tarjoaa mahdollisuuden sosiaaliseen vuorovaikutukseen, se on myös ammattimainen työympäristö, jossa keskitytään asiakkaiden palvelemiseen ja omien yritysten kehittämiseen.

Yhteinen matka Tiia Marilla ja Emmiinalla on ollut täynnä oppimista, kasvua ja yhdessä tekemistä. He kertovat, kuinka yrityksen perustaminen oli vasta idea vielä joulukuussa 2023. Tiia Mari ja Emmiina jakavat yrittäjyyden ilot ja haasteet, ja heidän yhteistyönsä on vahvistanut molempien yrityksiä. He ovat oppineet tukemaan toisiaan ja pitämään toisensa ajan tasalla kaikista yritystoimintaan liittyvistä asioista.

Vaikka molemmilla on omat yrityksensä ja asiakastilansa samassa tilassa, he suunnittelevat tulevaisuutta yhdessä ja pohtivat mahdollisia laajennuksia. Molemmat yritykset on kasvattaneet suosiotaan, ja Tiia Mari ja Emmiina ovat valmiita kehittämään sitä entisestään tarjotakseen asiakkailleen parasta mahdollista palvelua.

Yrittäjät kertovat vielä, että ei ole missään nimessä itsestäänselvyys, että yhteinen tila toimii kaikille. Tiia Marille ja Emmiinalle tämä tyyli sopii, koska ystävykset ovat kuin perhettä keskenään. ”En mä tähän ihan kenen vaan kaverin kanssa olisi lähtenyt”, Emmiina hymyilee.

 

Studio Roti Instagarmissa: Instagram Studio Roti

Studio Roti Facebookissa: Facebook Studio Roti

 

Hiuspalvelut Emp Instagramissa: Instagram Hiuspalvelut Emp

Hiuspalvelut Emp Facebookissa: Facebook Hiuspalvelut Emp