Tarinoita Perhosta – Lauluryhmä VALO

Tarinoita Perhosta -sarjan esittelyssä tällä kertaa on Lauluryhmä VALO, joka muodostuu neljästä innokkaasta laulajasta.

Katja Anisimaa (vas.) on kotoisin Perhon kirkonkylältä. Vaikka hänellä ei ole erityistä lauluhistoriaa, musiikki on aina ollut lähellä hänen sydäntään. Eija Ilvesaho on kotoisin Oksakoskelta ja on tiennyt lapsesta asti haluavansa laulajaksi. Hän haaveili nuorena lavojen valloittamisesta ja kävi yksinlaulutunneilla valmistautuen tulevaan uraansa. Johanna Kivelä on saapunut Kaustiselta Perhoon. Myös hän on laulanut jo pienestä pitäen. Niina Elgland (oik.) on Peltokankaan kasvatti, joka on tunnistanut äänensä lahjakkuuden varhain. Hänen musiikillinen matkansa on alkanut jo lapsuudessa.

Nämä neljä naista kohtasivat toisensa 13 vuotta sitten Perhon kanttorin pyynnöstä esiintyä kesäillan hartauksessa. Heitä yhdisti halu tuoda valoa ja iloa musiikin kautta yhteisöönsä. Vaikka nelikko ei olekaan ollut ystäviä koko elämänsä ajan, Lauluryhmä VALO on synnyttänyt heidän välilleen lämpimän ystävyyden. Vuodet ovat kuluneet keikkojen, äänitysten ja harjoitushetkien parissa, ja VALO on ehtinyt nähdä ja kokea monenlaista.

Halusimme kuulla siitä, miten naiset ovat tutustuneet toisiinsa ja kuinka VALOn tarina on alkanut. Tarinaan sisältyi Oksakosken koulun kodin ja koulun -päivä, paikalla ollut karaokelaite ja paljon naurua. Vuosien varrella naiset ovat VALOn harjoitusten sekä esitysten ohella laulaneet yhdessä myös paljon karaokea.

Tulevaisuudessa kysyttäessä he naurahtaen kertovat unelmoivansa musikaalilevystä ja kokonaisen bändin kanssa laulamisesta. VALO on julkaissut jo kaksi omaa levyä. VALOn äänitykset tehdään studio-live-tyylillä, mikä haastavuudestaan huolimatta luo äänitteisiin ainutlaatuisen tunnelman.

Esityksiin valmistautuminen vaatii harjoitusta sekä paljon eri lauluvaihtoehtoja. Jokainen yhtyeen jäsenistä ehdottaa lauluja, ja lopulliset valinnat tehdään yhdessä. VALOn repertuaariin kuuluu yli 200 laulua. ”Sanoja ja nuotteja on kaksi kansiollista, ei ne meinaa enää mennä edes kiinni!”, Niina Elgland kertoo. VALO harjoittelee yhdessä yleensä jonkun jäsenen kotona, välillä koululla tai seurakuntatalolla, ennen COVID19-pandemiaa jopa vanhainkodilla.

VALO on jäsenilleen enemmän kuin pelkkä lauluryhmä – se on kuin oma lapsi, josta pidetään huolta ja jota kannatellaan. ”Vaikka keikoille lähdettäessä saatetaan miettiä, että mihin sitä taas on lupauduttu, kyllä sitä sitten viimeistään laulaessa muistaa, että kyllähän tämä on pienen jännityksen arvoista”, naiset kertovat.

Lauluyhtye VALO on kiertänyt esiintymässä Perhossa sekä Perhon ulkopuolella jo 13:sta vuoden ajan. Nauraen he kertovat, että heidän levyjään löytyy jopa Virosta ja Yhdysvalloista asti. Seuraavaksi Lauluyhtye VALO esiintyy Halsualla sunnuntaina 28.4.2024 ”Viihdettä, Valoa ja Mannaa” -konserttikiertueen yhteydessä.